Читај ми!

У Батајници мање пацијената него у највећем пику, многима су плућа уништена

У ковид болници у Батајници лечи се 420 пацијената, од којих је 63 на интензивној нези. Директорка болнице каже да корона уништава плућа и да је важно да се постигне колективни имунитет.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да је тренутно у болници хоспитализовано 420 пацијената, а од отварања болнице збринуто је укупно око 1.850 болесника.

"Радује ме да долази до постепеног пада броја хоспитализованих и сада је око 20 одсто мање него средином децембра када је било највише. Најмлађи пацијент је имао 21 годину, најстарнији 93, просек је 68 година. Тренутно немамо тако младе болеснике. Најмлађи тренутно има 37 година", истакла је Аџић Вукичевић.

Шеф Интензивне неге Дејан Марковић навео је да се у тој јединици тренутно лече 63 болесника, од којих је 26 интубирано.

"Остали су на неком виду подршке неинтензивне механичке венталијације. Свако ко дође до интензивне неге је животно угрожен. Имамо болеснике који су од почетка тамо, више од месец дана", истакао је Марковић.

Директорка болнице рекла је да ковид уништава плућа, те додаје да су клиничке слике тешке и драматичне.

"Више пута су то и моје колеге говориле да некад прође и пар сати и дође до негативног драматичног преокрета у лечењу. У трећем таласу приметно да су уништена плућа, болесници се дуготрајно и мукотрепно лече, лече се кортикостероидима и антитромботском терапијом", рекла је Аџић Вукичевић.

Додала је, такође, да је приметно да људи долазе у добром општем стању, а са уништеним плућима. 

Доктор Марковић сматра да се свест грађана о опасности болести подигла и да умиру и млади људи који претходно нису имали хроничне болести.

Указао је да нема времена за одмор, тек мало за предах, истичући да нигде посао није толико напоран и тежак као у ковид систему.

Доктор Марковић и докторка Аџић Вукичевић вакцинисали су се недавно и апеловали на грађане да то учине и они како би се што пре постигао колективни имунитет.