Читај ми!

Кон поручује да још није време за попуштање мера

Изашли смо из ванредне епидемиолошке ситуације али је она и даље нестабилна и попуштање мера у овом тренутку није реално, рекао је епидемиолог Предраг Кон на конференцији за новинаре републичког Кризног штаба. Кинеска вакцина стиже у Србију и уколико добије потврду Агенције за лекове вакцинација може да почне већ од понедељка, рекао је покрајински секретар за здравље Зоран Гојковић.

Према речима епидемиолога Предрага Кона није дошло до пораста броја заражених који је могао да се очекује после новогодишњих и божићних празника што је охрабрујуће али је ситуација и даље неповољна и може доћи до пораст уколико не будемо поштовали мере које су на снази.

"Полако се спушта број, Београд је сада испод 500 новозаражених дневно и теденција је поступног али веома благог пада. У тренутку када имамо вакцину то треба да нас држи да се  да издржимо наредни период и да се не опуштамо до вакцинације. Изашли смо из ванредне ситуације", рекао је Кон.

Покрајински секретар за здравље Зоран Гојковић каже да је ситуација у Војводини готово иста као у осталим деловима Србије. По броју новозаражених доминира Нови Сад као највећи град у покрајини али се смањује број пацијената по болницама.

"Тако сада у Новом Саду имамо око 200 лежећих пацијената и поједини делови клиничког центра излазе из ковид система како би се грађанима што пре пружале и друге медицинске услуге. У осталим градовима је ситуација под контролом. Ситуација и даље неповољна и нестабилна и морамо се придржавати и даље свих мера. То је једини пут да из овога изађемо са што мање штете", рекао је Гојковић.

Стиже и кинеска вакцина 

Гојковић је потврдио да сутра стиже први контигент кинеске вакцине која ће проћи стандардну процедуру контроле у Агенцији за лекове и уколико то буде успешно већ од понедељка може да се очекује почетак вакцинације овом вакцином.

"Србија је једина држава која је за кратко време успела да набави три различите вакцине и на то треба да будемо поносни", нагласио је Гојковић.

Према његовим речима она је лакша за апликацију јер не захтева ниске температуре складиштења па се самим тим лакше дистрибуира до пунктова за вакцинацију. 

Гојковић је поновио да је свака вакцина која је регистрована у Србији безбедна за употребу и свеједно је за коју ћемо се определити. 

Још није време за попуштање мера 

Када је реч о евентуалном скоријем попуштању мера епидемиолог Предраг Кон каже да то није реално.

"Још није време за попуштање мера, посебно имајући у виду да се у региону појавио и нови сој вируса", рекао је Кон.

Тешко је веровати да се он не појави и код нас имајући у виду како се шири по остатку Европе, рекао је Кон.

"Није немогуће да то избегнемо јер смо у повољнијој ситуацију у односу на земље западне Европе где је инфекција у порасту", рекао је Кон

Што се почетка школске године тиче епидемиолог каже да нема разлога да се он одлаже али и да треба очекивати повећање других респираторних инфекција попут грипа.

Имамо обећање Фајзера да ће испоштовати договор

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић каже да је све што је договорено са Фајзером по питању вакцина, до сада и испоштовано, те да Србија има обећање те компаније да ће и на даље све што је договорено бити и испоштовано.

Гојковић је рекао да је Србија једна од првих пет земаља која је са Фајзером склопила договор и да је, за сада, све што је договорено у потпуности испоштовано, са обе стране.

"Надамо се ће се то наставити као што смо се договорили. Велики су притисци на све произвођаче, јер вакцина нема довољно за цео свет, надам се да ћемо успешну сарадњу са Фајзером наставити и даље. Имамо обећање људи из компаније да ће све што смо се договорили у потпуности бити испоштовано", рекао је Гојковић.

И поред тога, истакао је, Србија је причала, сарађивала и куповала и вакцине од других произвођача, јер се, каже, не можемо везати за једног произвођача, да не бисмо дошли у ситуацију да зависимо од воље или снаге неких који су моћинији од нас.

"Што се тиче вакцинације и броја вакцина које долазе у Србију, то се дешава у континуитету од сва три произвођача. Разговарамо и са осталима, како бисмо успешно одрадили овај посао", рекао је Гојковић.