Читај ми!

Кризни штаб: Постојеће мере остају на снази, школе почињу с радом 18. јануара

На седници Кризног штаба одлучено је да све постојеће мере остану на снази и даље, јер је оцењено да дају резултате. Осим тога, закључено је да нема препреке да друго полугодиште у школама почне када је и планирано 18. јануара.

Медицински део Кризног штаба оценио је на седници да су постојеће мере дале резултате и да је све мање заражених и оболелих.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић истакла је након седнице да се одлука о задржавању мера односи на обавезан пи-си-ар тест за улазак у земљу, као и на рад угоститељских објеката до 20 часова.

"Неће бити организованог дочека Српске нове године", подвукла је Кисић Тепавчевићева.

На основу епидемијске ситуације, како је рекла, процењено је да су услови такви да нема препрека за наставак школске године од 18. јануара.

"Наставиће се похађање основних и средњих школа по динамици каква је била пре распуста", објаснила је Кисић Тепавчевићева.

То значи, додала је, да ће средњошколци ићи сваке друге недеље у школу, по пола одељења, а основци сваки други дан, како је било од 1. септембра.

На питање до када ће важити мере, Кисић Тепавчевићева је рекла да то зависи од епидемијске ситуације.

"Нисмо дефинисали временску одредницу, мере важе до даљег. Ми се састајемо најмање једном недељно и сваки пут ће се евалуирати ситуација", рекла је министарка и чланица Кризног штаба.

Институт "Бањица" више неће бити у ковид систему 

Најавила је и да ће, с обзиром на пад учесталости оболевања, Институт "Бањица" почети да ради у нековид режиму.

Што се вакцинације тиче, истиче да она иде својим несметаним током.

У Србију су данас стигле додатне количине вакцина "Фајзер", а Кисић Тепавчевићева је рекла да ће та вакцина долазити сваке недеље и да ће вакцинација бити настављена по приоритетима.

Додала је да постоје детаљни планови за вакцинацију и да ће, у зависности од расположивих количина вакцине и епидемијске ситуације, у наредном периоду сви који су се пријавили бити обавештени где и када да се јаве.

"Функционисаће тако да буде најједноставније за све нас, да не буде редова, чекања и да се спроведе у најкраћем временском року", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Истакла је и да је тренд оболевања и умирања у односу на пре неколико недеља у паду, али подсећа да су бројеви и даље изузетно високи, јер сваки дан неколико десетина грађана изгуби битку са короном, што значи да не сме бити опуштања.

Указала је да ће се у наредних неколико дана видети да ли ће број заражених порасти, као последица окупљања за празнике, што је био случај у европским земљама, те истакла да се нада да се то код нас неће десити.

Упитана за преминуле младе лекаре и да ли ће бити неке анализе како би се утврдило како је и зашто тако много преминуло здравствених радника, Кисић Тепавчевићева је рекла да је губитак сваког живота велики губитак за све, те да се раде анализе и процењују ризици и разлози за најнеповољније исходе који су се десили.