Читај ми!

Борбу са ковидом изгубиле још 34 особе, новозаражених 2.218

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.218 људи, а од последица заразе преминуле су 34 особе. На респиратору је 215 пацијената.

Директор КЦ Ниш: Одзив за вакцинацију је могао да буде бољи

Зоран Перишић, директор Клиничког центра Ниш, рекао је за РТС да је било пријављено 965, а да је вакцинисано до пре сат и по мање од 700 запослених.

Перишић каже да се вакцинишу медицински и немедицински радници, јер је то неопходно за функицонисане целог процеса рада.

"Одзив је могао да буде бољи, има ту мало дилема око избора вакцине", рекао је Перишић.

Сматра да су све вакцине добре, али је вакцинација на добровољној основи, а потребно је у што ширем опсегу спровести вакцинацију.

Изјава Зорана Перишића

У претходних 48 сати, у Бору 17 случајева заразе коронавирусом

Подаци Завода за јавно здравље "Тимок" у Зајечару показују да се у Бору у претходних 48 сати опоравило 27 особа, док је забележено 17 нових случајева заразе коронавирусом. Укупан број активних случајева на територији тог града је 460.

На ковид одељењима Опште болнице у Бору хоспитализовано је 36 болесника, од којих је 30 позитивно на вирус, објављено је на сајту тог града.

У току јучерашњег дана у ковид амбуланту "Металург" јавило се 19 пацијената са потенцијалним симптомима вируса, у амбуланти "Рудар" забележено је седам контролних прегледа, док је на пријемним болничким одељењима забележено 26 прегледа.

Нема резултата на чекању.

На КиМ петоро преминулих и 321 новоинфицирана особа

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је пет особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.368 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 321 нови случај инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.648 узорака.

Активно је 6.896 случајева.

Највише новозаражених у Београду

Према последњим подацима, највише заражених у последња 24 сата је у Београду 505, у Новом Саду 195, а у Нишу 108.

У Крагујевцу је још 89 особа инфицирано коронавирусом, у Краљеву 77, уШапцу 43, а у Ужицу 40 особа.

По 39 новоинфицираних регистровано је у Суботици, Врању и Панчеву. У Ваљеву је још 36 особа заражено коронавирусом, у Сремској Митровици 34, Крушевцу 33.

Мање од 30 новозаражених је у Зрењанину и Смедереву по 28, у Новом Пазару 26, у Чачку и Лесковцу по 25, у Руми 21, док је у Старој Пазови регистровано још 20 особа заражених коронавирусом.

У осталим местима има мање од 20 позитивних на коронавирус.

У Мачванском округу 161 позитиван, у Шапцу почела вакцинација

После Геронтолошког центра, у Општој болници Шабац почела је вакцинација здравствених радника.

У амбуланти Дома здравља, у првом кругу по приоритетима, у току дона биће вакцинисан 151 пријављени здравствени радник.

Одзив је добар, оценио је државни секретар Министарства здравља, Мирсад Ђерлек, који је посетио шабачку болницу.

"Данас отварамо нових 40 пунктова, сутра проширујемо број ванкциналних пуктова широм Републике Србије, на још 15 у Рашком округу и у Београду, тако да већ сутра имамо 165 вакциналних пунктова", рекао је Ђерлек.

У Мачванском округу по подацима Завода за јавно здравље од узета 562 узорка потврђен је 161 позитивних, највише новооболелих у Шапцу – 92.

У осталих 7 локалних самоуправа Богатић 22, Лозница 21, Коцељева 12, Крупањ 6, Љубовија и Владимирци по 3, Мали Зворник 2. У округу активно оболелих 1.919.

У болници 155 хоспитализованих пацијената, 6 пријема, 4 отпуста, 7 болесника на респиратору. За 24 часа два смртна случаја.

У установама социјалне заштитe заражене 2.083 особе

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих присуство коронавируса потврђено је код 1.408 корисника и 675 запослених.

Почела вакцинација против коронавируса у Моравичком округу

Према подацима Завода за јавно здравље у Чачку, за имунизацију су се пријавила 204 здравствена радника у четири дома здравља, две болнице, Заводу за јавно здравље, као и штићеници геронтолошког центра у Качулицама.

Сви они биће вакцинисани "Фајзеровом" вакцином.

На респиратору 215 пацијената

Од последњег пресека, у Србији је тестирано 11.068 грађана, а позитивно на ковид 19 је 2.218.

Према последњим подацима Института "Батут" и Министарства здравља, у последња 24 сата преминуле су 34 особе од последица инфекције коронавирусом.

На респиратору је 215 пацијената.

Од почетка пандемије, у Србији је укупно регистровано 356.125 случајева коронавируса, преминуло је 3.513 оболелих, а укупно је тестирано 2.378.015 грађана.

Епидемијски подаци су бољи, али епидемиолози упозоравају да није време за опуштање.

Директор Клиничког центра Србије, проф. др Милика Ашанин, каже да постоји тренд смањења броја пацијената, али да то не треба да нас завара, јер су болнице и даље пуне.

На питање очекује ли да бројеви расту након празника, Ашанин каже да "ако смо ишта научили у току ове епидемије, то је да будемо јако опрезни са било каквим прогнозама".

Министар здравља Златибор Лончар истиче да је до сада вакцину против коронавируса примило више од 3.000 корисника у старачким домовима и око 4.000 здравствених радника. Навео је и да је направљен распоред и план имунизације и да је већ 95 одсто цепива на локацијама где ће бити вакцинација.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да обе вакцине против коронавируса које се примењују у Србији имају доказе да су делотворне и безбедне.

Оценио је да је циљ од 20 одсто вакцинисаних оквиран и да је то минимум који је потребно достићи.

"Сигурно нећемо стати на 20 посто. Ако је неко тако схватио, схватио је погрешно. Суштина је да је то минимум минимума који се мора испунити ове године. Ми се надамо да ћемо учинити и више", навео је Јанковић.