Читај ми!

Вакцину притив коронавируса до сада примило више од 7.000 људи

До сада је вакцину против вируса корона примило више од 3.000 корисника у старачким домовима и око 4.000 здравствених радника, изјавио је министар здравља Златибор Лончар и додао да је план да се до краја недеље вакцинише још око 3.000 људи.

Лончар је рекао и да је направљен распоред и план имунизације и да је већ 95 одсто вакцина на локацијама где ће бити апликоване.

Министар је рекао да има земаља које су набавиле вакцину, али да се нису добро организовале што се тиче вакцинације.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, навео је да се смањује број прегледа и пријема у болнице, али је додао да то ипак није права слика јер су људи мање одлазили код лекара током празника.

"Реалну ситуацију имаћемо после празника", рекао је министар и додао да је циљ да што пре из ковид система изађу и да се врате редовном систему рада - Институт за ортопедију Бањица, Институт за реуматологију, Медицина рада, неки од клиничко-болничких центара како би се укључили у дежурства и растеретили Ургентни центар и ВМА.

Министар каже да је најважније да се што више грађана вакцинише, да привреда крене нормално да ради.

"По свим проценама, имунитет од две дозе вакцина траје око шест месеци, што значи да већ сада морамо да се припремимо за јесен и да од септембра или октобра крене вакцинација здравствених радника, просветних радника, државних службеника који су у контакту са грађанима, угрожених категорија становништва", навео је Лончар.

Напоменуо је и да ће то бити озбиљан посао за здравствени систем.

Примићу прву следећу вакцину

Лончар је изјавио да ће се вакцинисати против вируса корона, а да је једини разлог што то до сада није урадио, договор између државних званичника да сви приме различите вакцине и да тако покажу да су све безбедне.

"Не би било коректно да се сви вакчинишемо истом вакцином. Kоја год да буде следећа вакцина, ја ћу се њом вакцинисати", рекао је Лончар.

Истакао је да би примио сваку вакцину за које АЛИМС изда сертификат.

"Да сам примио вакцину, многи би рекли прво је себе заштитио", навео је министар.

Упитан да ли ће Србија набављати вакцину америчке Модерне, која је добила дозволу у ЕУ, Лончар је навео да је Србије део Kовакс система Светске здравствене организације, а да је у том систему и амерички произвођач вакцине против корона вируса Модерна.

"Имамо уговор с Kоваксом да можемо да бирамо вакцину. У зависности шта буду понудили и шта АЛИМС буде рекао, ми ћемо то и набавити", рекао је министар.