Читај ми!

Срђа Јанковић: Нећемо стати на 20 одсто вакцинисаних, обе вакцине које су у Србији су безбедне

Обе вакцине против коронавируса које се примењују у Србији имају доказе да су делотворне и безбедне, рекао је имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић за РТС. Објаснио је да размак између две дозе вакцине мора да буде најмање три недеље како их организам не би видео као једну дозу и да се очекује да заштита од вируса траје неколико година.

Имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић рекао је за РТС да је тешко проценити ситуацију са ширењем заразе на основу бројева за време празника, због тога што се људи мање одлучују да оду код лекара.

"Видећемо тек од наредне недеље какво је реално стање. У сваком случају, потенцијал да се ситуација погорша постоји и морамо да будемо озбиљни у спровођењу мера", рекао је Срђа Јанковић током гостовања у Јутарњем програму.

Јанковић је рекао да ће грађани моћи да бирају коју ће вакцину да приме, под условом да је вакцина коју желе на располагању.

"Обе вакцине су прошле све процедуре" 

Истакао је да обе вакцине које се примењују у Србији имају доказе да су делотворне и безбедне, као и да су прошле све процедуре.

Јанковић је нагласио да се клиничка испитивања вакцина не раде посебно у свакој земљи при регистрацији.

"Подаци из ових испитивања на основу којих је регистрована у матичној земљи и у другим земљама су расположиви нашој агенцији. Ради се само одређена контрола квалитета, али то ће вам боље рећи људи из Агенције за лекове", истакао је Срђа Јанковић.

Имунолог је навео да је минимални временски размак између примања прве и друге дозе вакцине три недеље.

"Може да буде већи без икакве штете. Битно је да не буде мањи, јер их онда организам види као једну дозу. Организационо, то може да буде и мало више од те три недеље, али битно је само да организам прими информацију два пута о том антигену зато што онда имунолошки систем схвата да је реч о нечему битном. Појачава се имунолошко памћење", рекао је Јанковић.

"Очекује се да заштита траје неколико година" 

Објаснио је да се још не зна колико дуго траје дејство вакцине, јер није прошло довољно времена, али да се очекује да заштита траје неколико година.

Говорећи о стицању колективног имунитета вакцинацијом, Јанковић је рекао да број људи који би требало да се вакцинишу зависи од тога колико је људи већ прележало болест.

"Знамо да то није стопостотна заштита. Неки су оболели и други пут, срећом ретко. Не знамо колико траје природни имунитет. Тако да има доста непознаница. Сада се говори о процентима, како достићи 80 посто. Мислим да је у овом тренутку важније да постепено спроводимо вакцинацију, да што више људи буде заштићено, нарочито из ризичних група, било по изложености, било по угрожености", истакао је Срђа Јанковић.

"Сигурно нећемо стати на 20 одсто вакцинисаних" 

Оценио је да је циљ од 20 одсто вакцинисаних оквиран и да је то минимум који је потребно достићи, али и нагласио да није циљ да се вакцинише само 20 одсто људи.

"Сигурно нећемо стати на 20 посто. Ако је неко тако схватио, схватио је погрешно. Суштина је да је то минимум минимума који се мора испунити ове године. Ми се надамо да ћемо учинити и више", навео је Јанковић.

Члан Кризног штаба је објаснио да уколико се неко ко је већ заражен вакцинише, цепиво неће имати велики утицај на вирус, али и да не може нанети штету организму.

"Људи који су у инкубацији када су вакцинисани, они се свеједно разболе. Колико вакцина то тада ублажи, немогуће је рећи. Код неких других болести смо имали такав ефекат, да ако се човек који је у инкубацији вакцинише, ублажи се клиничка слика. Али код коронавируса немамо такве доказе", истакао је Срђа Јанковић.

Навео је да вакцинација има користи код људи који још нису заражени, али и код оних који су већ прележали болест, пошто се може оболети по други пут.

Јанковић је рекао да смо се летос надали да нас током јесени очекују мањи таласи епидемије, али да се показало да су епидемиолози који су упозоравали да јесењи талас може бити још гори били у праву.

"Јесењи талас је свуда у Европи, не само код нас, надмашио песимистичка очекивања. То подсећа донекле на шпанску грозницу из 1918, када је исто други талас био много гори од првог таласа, иако није деловало да ће тако бити", рекао је Јанковић.

Нагласио је да се нада да ће током ове године доћи до фазе са мањим таласима, али да се ситуација није поправила у значајној мери да би могло да се говори о осетном јењавању епидемије.

"Апелујем на свест да смо и даље у опасности" 

Говорећи о попуштању мера, Јанковић је рекао да је разумљива потреба људи да учествују у активностима које су део људског живота, па и присуствовању спортским приредбама.

"Жеља и потреба свих нас да се вратимо ономе што је за нас нормалан живот су евидентне и нико не може за то да нас осуђује, али ја као имунолог морам да апелујем на стрпљење, на здрав разум и пре свега на свест да смо и даље у опасности", истакао је Јанковић.

Нагласио је да сва окупљања која нису насушно потребна треба да избегавамо.

Срђа Јанковић је нагласио да ће маску скинути када више не буде новооболелих и да је тада неће носити у свим ситуацијама. Изразио је наду да ће 2021. година бити година преокрета по питању пандемије.

"Вакцина ће помоћи, али вакцина или не, и даље су основне мере заштите од заражавања кључ", нагласио је Јанковић.