Читај ми!

У "Мишовићу" један човек уради посао за троје, др Игњатовић очекује још један талас после Божића

У Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" лечи се око 240 пацијената, од којих је 70 у јединицама интензивне неге. Др Душка Игњатовић, начелница анестезије рекла је за РТС да се за њих посао не смањује. Истакла је да се посоле Божића очекује још један талас, јер су тржни центри су максимално попуњени, људи носе маске, али то није довољно.

Клиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" је готово све време током ових 10 месеци тешке борбе, у ковид систему.

Прве пацијенте примили су у првим данима епидемије коронавируса. 

Послдењих дана је мањи број позитивних пацијената у целој земљи. Лекари у многим установама кажу да имају већи број отпуста него пријема.

Др Душка Игњатовић, начелница анестезије КБЦ "Драгиша Мишовић" рекла је за РТС да је у тој установи око 240 пацијената, а у јединицама интензивне неге је више од 70.

Истиче да се за анестезиологе посао не смањује, око 40 пацијената је на некој врсти механичке вентилације.

"Током читаве године били смо попуњени до последњег места, и у децембру смо имали између 30 до 50 пацијената које отпуштамо али исто толико и примамо, до пре неки дан били смо до последњег кревета пуни, док није отворене болница у Батајници, сада је то нешто мање", каже Игњатовићева.

Говорећо о старосној структури пацијената, др Игњатовић каже да је то средње доба - 60 година, средње године су најзаступљеније са тешком клиничком сликом.

Изазовни период пред нама због празника

Игњатовићева је рекла да је излишно понављати да треба бити одговоран, предстоје празници, разумемо потребу људи да се окупе, али годину дана нисмо стали, пуно се доктора и сестара разболело - сада су ти тимови нешто мањи, један човек практично остаје да уради посао за троје.

"Медицински део се не слаже са попуштањем - ако кафићи раде до 18, каква је разлика да ли је до 23 или до 18 сати - ако је пуно људи на једном месту, вирус се преноси, после Божића очекујемо још један талас. Тржни центри су максимално попуњени, људи се тискају у тржне центре, имају маске али то није довољно, осетићемо то врло брзо", истакла је Игњатовићева.

Докторка у улози пацијента 

Гворећи о борби са короном, докторка је рекла да је било тешко пар дана, јер су у великој концентрацији вируса.

"Концетрација вируса у јединицама интензивног лечења и процедуре које анестезиолози раде су високо ризичне, од читавог анестезиолошког тима само пар људи се није разболео. Умор чини своје, радимо ноћне смене, имунитет обара такав рад и стрес", испричала је она.

"Опоравила сам се, вратила сам се, морамо имати снагу, имате и сада младе људе који се боре за живот", подвукла је др Игњатовић.

Говорећи о томе да ли је било страха, каже да није било пријатно ако имате температуру од 39 шест, седам, осам дана, јер тада свашта човеку пролази кроз главу.

"Знамо како су и млади људи завршавали, било је много ситуација где није могло ништа да се уради, правог лека против короне нема. Није било пријатно, пар дана, али добро се завршило", закључила је др Игњатовић.