Читај ми!

Кризни штаб заседа данас у 15 часова, лекари упозоравају да нема опуштања

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 326.060 особа, а забележено је 3.030 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

На респиратору четири пацијента у шабачкој болници

У Шапцу је у прошлој седмици коронавирусом заражено 629 особа, 20 мање у односу на претходну седмицу. Епидемијска ситуација у Шапцу је нестабилна, активно оболелих је 1.271, а у изолацији је око 1.200 особа.

У шабачкој болници на лечењу су 183 ковид позитивна пацијента. У последња 24 сата било је седам пријема и девет отпуста. У респираторној јединици налази се 15 пацијената, четири су интубирана. У зеленој зони болнице хоспитализована су 102 пацијента.

У Врању 60 позитвних на коронавирус

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 163 узорка из Пчињског округа, 60 је позитивно на коронавирус. 

Од овог броја 37 су из Врања, 10 из Владичиног Хана, по пет из Сурдулице и Прешева, двоје из Бујановца и један из Трговишта.

У београдској "Арени" тренутно 413 пацијената са тежом клиничком сликом

Кроз 'Арену' је прошло 2.080 пацијената а тренутно их је на лечењу 413. Статистички подаци показују да је већи број отпуста од пријема али нема места опуштању. Пацијенти који су остали су са тежом клиничком сликом и неретко на лечењу остају месец дана. Свих 350 места на кисеонику су попуњена, рекао је за РТС главни координатор те привремене ковид болнице доктор Предраг Богдановић.

Седница Кризног штаба у 15 часова

Кризни штаб заседаће данас у 15 часова. За сутра је предвиђена седница Владе. 

У Лесковцу 173 пацијента у болници

Тренутно су у лесковачко болници 173 пацијента са тешком и средње тешком клиничком сликом, рекао је за РТС директор те установе др Небојша Димитријевић.

Каже да је ситуацију у тој болници олакшало отварање ковид болнице у Крушевцу и да се пацијенти са најтежом клиничком сликом шаљу у Ниш или Крушевац. Истиче да свако место у лесковачкој болници има кисеоник.

Димитријевић је ркао да број пацијената у болници јест енешто мањи, али упозорава да има оних са тешком клиничком сликом и да је њихова старосна доб различита.

Поручује да не сме бити опуштања и окупљања и да ће бити времена за то. Како је рекао, ако у наредних неколико месеци поштујем омере, уз вакцинацију која је почела, верује да ћемо следећу Нову годину моћи да дочекамо другачије него ову.

У Србији 9.731 хоспитализован пацијент

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 9.731 хоспитализован пацијент, док се 305 особа налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још 47 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 2.693 особе, од 11.399 тестираних.

Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон рекао је да је за Србију долазак вакцине преломни, историјски тренутак и да се истовремено полако, али поуздано спушта потенцијал вируса.

"Сад треба да видимо с почетком године да почиње да попушта (потенцијал вируса). Ако сад направимо грешку и то не схватимо, онда уместо да почне да пада и да се опустимо, почеће да расте средином јануара", рекао је Кон додајући да је важно да издржимо још месец дана и контролисано се понашамо у складу са ситуацијом.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је строго против било каквог попуштања мера за новогодишње празнике, 31. децембра и 1. и 2. јануара и да очекује да таква буде и одлука Републичког кризног штаба.