Читај ми!

Вакцинација корисника домова за старе у Крагујевцу и Нишу

Наставља се вакцинисање против коронавируса у Србији. Данас вакцинација корисника Геронтолошког центра у Крагујевцу и Нишу.

У Геронтолошком центру у Крагујевцу има 280 корисника, а данас је вакцинисано њих 50.

Вакцине су стигле са "Торлака" у Институт за јавно здравље Крагујевац, а затим у Герентолошки центар где су две екипе Дома здравља спровеле вакцинацију.

Вакцинацији је присуствовао државни секретар у Министарству здравља Мирсада Ђерлек.

Данас је почела вакцинација и корисника Геронтолошког центра Ниш, планирано је да се вакцинише њих 100.

Министарка Дарија Kисић Тепавчевић је рекла да ће бити вакцинисани корисници који су се добровољно пријавили, а да ће наредних дана и остали који су у тој установи заинтересовани имати прилику да се вакцинишу.

Kисић Тепавчевић је навела и да је направљен детаљан план о томе како ће да буде дистрибуирана вакцина по свим геронтолошким центрима у Србији.

Она је додала да су у свим геронтолошким центрима предузете све прописане мере за спречавање ширења епидемије, као и да су све установе од пре четири седмице снабдевене потребним количинама антигенских тестова.

"Активно се гради колективни имунитет од 70 одсто"

У Србији се активно гради колективни имунитет од 70 одсто, који би према проценама требао да спречи епидемијско ширење коронавируса, изјавила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је у Нишу појаснила да је циљ да се прво заштите најугроженији, што ће утицати на повећање имунитета опште популације.

Рекла је и да је закључно са октобром, процењени степен колективног имунитета био око 20 одсто, те да се након тога десио последњи пик у овом таласу када је забележена већа прокуженост.

"Надамо се да је имунитет након прележане болести и након вакцинације довољно дуг да буде у једном временском периоду значајна акумулација свих нас који имамо имунитет и да представља баријеру за даље ширење инфекције", рекла је Кисић Тепавчевићева новинарима.

Навела је и да су од пре четири недеље у свим центрима за социјалну заштиту доступни антигенски тестови, који су, додаје, открили велики број нових случајева инфекције, који су углавном асимптоматски или са благим симптомима.

Kисић Тепавчевић је током дана обишла и Геронтолошки центар у Алексинцу, где ће такође наредних дана почети вакцинација заинтересованих корисника.

Јуче је вакцину примило око 250 старијих од 65 година у Београду и Новом Саду. 

Прве количине вакцине стигле су у Србију у уторак.