Читај ми!

Предлог да угоститељи и тржни центри раде за викенд до 20 сати, сазнаје РТС

Од почетка пандемије, у Србији је тестирана 2.203.391 особа, а регистрована су укупно 316.344 случаја коронавируса. Од последица болести преминула су укупно 2.882 пацијента. Данас је заседао Кризни штаб, а како РТС сазнаје, предложено је да овог викенда тржни центри, угоститељи и услужне делатности раде до 20 часова.

У Златиборском округу 138 новооболелих

У Златиборском округу је још 138 особа позитивно на ковид 19 по извештају Завода за јавно здравље Ужице.

Највише новооболелих је у Ужицу – 55, а следе Прибој – 16,Нова Варош – 13,Ариље ю 12, Чајетина – 11,Пожега – 10,Бајина Башта и Пријепоље по 9,Сјеница – 2 и Косјерић – 1. Од почетка епидемије у округу је 12.087 особа оболело од ковида 19, највише у Ужицу а најмање у Сјеници.

У 7 ковид болница и стационара смештено је 498 пацијената, до тога 25 је на респираторима. У 11 ковид амбуланти јуче је прегледано 1398 људи.

Вакцинација у Крагујевцу и Нишу

Настављена вакцинација против коронавируса у Србији. Данас су на реду корисници Геронтолошког центра у Крагујевцу и Нишу.

Тиодоровић: Угоститељски објекти неће радити за дочек Нове године

Члан Kризног штаба епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да не постоји шанса да угоститељски објекти раде за дочек Нове године и додаје да ће ти објекти вероватно радити 31. децембра до 20 сати, док ће 1. јануара све бити затворено.

Тиодоровић је за Kурир рекао да ће 2. јануара радити само продавнице прехрамбрених производа и достава хране, као и апотеке и пумпе у делу за точење горива, преноси Танјуг.

"Грађани Србије да дочекају Нову годину у кафани, ове године неће бити! Неће бити организованог дочека ни у хотелима ни на било ком другом месту. Нову годину, као и Божић, треба дочекати у кући, у кругу најближе породице. Медицински део кризног штаба је против тога и уверени смо да ће сви у кризном штабу то подржати", рекао је Тиодоровић.

 

После Нове године креће вакцинација здравствених радника у ковид систему

После Нове године почиње вакцинација здравствених радника у ковид систему, каже председник Националног координационог тима за имунизацију Мирсад Ђерлек и додаје да су здравствени радници ризична група и да је одлучено да буду међу првима вакцинисани.

Он је појаснио да у ковид болницама и на одељењима интензивне неге има највише старијих од 65 година са тешком клиничком сликом, те да је због тога вакцинација у нашој земљу кренула од старачких домова и њихових корисника старијих од 65 година.

Ђерлек је за Танјуг рекао да ће већ у јануару стићи нова транша од 78.000 доза вакцине, затим у фебруару 98.000, а у марту 114.000 доза цепива против вируса корона.

Како каже, очекује се да ускоро Агенција за лекове и медицинска средства изда дозволу за руску вакцину "спутњик" и кинеску вакцину, да ће се тако обезбедити додатне количине, те да наша земља може кренути са масовнијом вакцинацијом.

Оперативни план вакцинације, како је рекао, израдио је Институт "Батут" и у њему се таксативно наводи како ће тећи имунизација.

"Планирамо ових дана да на сајту објавимо план и стручно-методолошка упутства за вакцинацију, као и водиче за имунизацију против ковида 19. Јавност ће бити благовременмо обавештена које су то циљне групе и популација која ће бити вакцинисана", навео је он.

Напомиње да је улога Националног координационог тима за вакцинацију припрема, организација и спровођење имунизације, да је реч о мултидисциплинарном тиму који је састављен од најеминентнијих стручњака из области медицине.

У тиму су представници Агенције за лекове, Торлака, Института "Батут", седам завода за јавно здравље широм Србије, ВМА.

Затим представници Министарства здравља, МИнистарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (министарка Дарија Кисић Тепавчевић), затим Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова.

"Заказаћемо ових дана још једну седницу. Желимо да укључимо у рад што више људи. Послаћемо писмо да нам се придруже представници САНУ, Српског лекарског друштва, Лекарске коморе Србије, СЗО у Србији, Уницеф. Циљ је да окупимо што више људи како би заједнички одрадили изузетно озбиљан задатак", навео је Ђерлек.

Вакцинација 50 корисника Геронтолошког центра у Крагујевцу

У Геронтолошком центру у Крагујевцу је 280 корисника, а две екипе Дома здравља спровешће вакцинацију код њих 50.

"Морали смо да обавилмо све прегледе, да добијемо сагласност и задовољни смо што ће корисници после десет месеци моћи да иду ван установе, да живе нормално", рекла је др Јелена Миловановић, директорка Геронтолошког центра.

Јанковић: Фајзерова вакцина не мења људски ДНК

Полемике у јавности о наводном утицају "Фајзерове" вакцине на ДНК човека нису ни научно ни чињенично утемељене, изјавио је имунолог Срђа Јанковић.

У интервјуу за "Политику", Јанковић је објаснио да та вакцина уопште не садржи ДНК, већ РНК, која, како наводи, може искључиво да послужи као матрица за синтезу специфичне беланчевине вируса, не долазећи ни на који начин у додир са људским генима.

На питање да ли та вакцина може да изазове неку аутоимуну болест, Јанковић каже да многобројна обимна и темељна научна истраживања сведоче да вакцине не могу да изазивају аутоимунска обољења.

"Стога, не очекујемо ни од Фајзерове вакцине против ковида-19 да изазива таква обољења, утолико пре што се ништа слично није очитовало у клиничким студијама, на више десетина хиљада испитаника", рекао је Јанковић.

Упитан о теоријама појединаца на друштвеним мрежама да ћемо вакцинацијом против короне бити чиповани, Јанковић одговара да је реч о "распрострањеном миту лишеном било какве реалне основе".

"Вакцине су у историји науке и технологије далеко старије од чипова и служе за заштиту од заразних болести", подвукао је Јанковић.

Говорећи о разлици између "Фајзер-Бионтекове" и "Спутњик" вакцине, Јанковић наводи да америчко-немачка вакцина није жива, док руска јесте.

Међутим, истиче, и једна и друга према досад прикупљеним подацима штите од инфекције.

Додаје и да контраиндикације за живе вакцине обухватају знатније ослабљен имунитет, трудноћу и терапију имуносупресивним лековима, док за вакцине које нису живе те контраиндикације не важе.

Радојичић:Београд се добро снашао у тешким околностима пандемије

Градоначелник Зоран Радојичић рекао је да се Град Београд добро снашао у тешким околностима пандемије, те да су највећи терет понели здравствени радници, али и радници комуналног система, улажући велику енергију да би град функционисао.

Радојичић је у јутарњем програму "На три воде" Радио Београда 2, заједно са градоначелницима Новог Сада и Ниша, нагласио важност вакцинације која је почела у нашој земљи и која даје наду да улазимо у завршну фазу борбе против ковида.

"Ситуација је била компликована у смислу одговорности и доношења одлука, али можемо бити поносни. Не смемо заборавити жртве, што је велика трагедија за све нас. Нове мере ће и надаље значити баланс између здравствених ставова и функционисања привреде, као једног од главних стубова друштва. Једно без другог у савременом свету не може да функционише", навео је Радојичић, посебно указујући на значај изградње ковид болнице у Батајници за само четири месеца.

Весић: Медицински део Кризног штаба био против тога да све ради за викенд

На данашњој седници Кризног штаба одлучено је да за викенд све ради до 20 сати, потврдио је Танјугу заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Додао је да на данашњој седници није било речи о мерама за Нову годину и да ће се о томе одлучивати у понедељак.  

Навео је и да је медицински део Кризног штаба био против тога да све ради за викенд. 

У српским срединама на КиМ још 32 оболела

У српским срединама на КиМ у последња 24 часа короном су инифициране још 32 особе међу тестирана 92 узорка, док је 98 изашло из самоизолације, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Новоинфициране особе су из Косовске Митровице – 11, Звечана – 8, Лепосавића – 5, Зубиног Потока – 1,  Грачанице – 2 , Прилужја – 3, Косовске Каменице и Гњилана по једна.

Активан је 741 случај.

Од избијања епидемије у српским срединама је преминуло 85 особа.

Предлог да тржни центри, угоститељи и услужне делатности раде до 20 за викенд

Како сазнаје РТС, једна од одлука коју је Кризни штаб предложио Влади је да овог викенда тржни центри, угоститељи и услужне делатности раде до 20 часова. 

Завршена седница Кризног штаба

Завршена је седница Кризног штаба. После седнице није било изјава за новинаре, а очекује се да се нове мере саопште на конференцији за новинаре у 15 часова. 

У ковид болницама Здравственог центра Врање 114 пацијената

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 269 прегледа, а укупан број првих прегледа је 111. Узоркована је крв код 172 пацијента и сачињено 119 РТГ плућа.

Такође, урађено је 130 антигенских тестова, од којих је 49 позитивно. Урађено је и 15 пи-си-ар тестова и два брза теста. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 22 пацијента.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 114 пацијената. Од тог броја 105 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 111 пацијената, на кисеонику 56.

На болничко лечење примљено је 16 пацијената, док је 13 отпуштено. Тренутно је у ковид болницама у Врању 46 слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Особље у нишком Дому здравља спремно за вакцинацију

Данас ће "Фајзерову" вакцину примити корисници Геронтолошког центра у Нишу. Вакцинисаће их запослени у нишком Дому здравља.

Директор те установе Милорад Јеркан рекао је за РТС да се очекује да вакцину прими више од 100 корисника. Како је рекао, сви који у овом тренутку буду могли, биће обухваћени вакцинацијом.

Навео је да нема већих нуспојава, и да је особље имало неколико дана онлајн предавања те да су спремни за посао који их очекује.

Извештај Јелене Пиљевић

Почела седница Кризног штаба

Седница Кризног штаба, на којој ће бити разматране и евентуалне мере за новогодишње празнике, почела је нешто после осам часова у Палати Србија.

На седници ће бити анализирана актуелна епидемијска ситуација и сагледани ефекти мера које су од понедељка на снази.

Наставља се вакцинација у Србији у геронтолошким центрима и то у Нишу

Наставља се вакцинација у Србији у геронтолошким центрима.

Данас би вакцину требало да прими 100 корисника Геронтолошког центра у Нишу.

Вакцинацију ће спровести Дом здравља у Нишу у просторијама Геронтолошког центра. 

Извештај Лидије Георгијев

Седница Кризног штаба у 8 сати

Седница Кризног штаба заказана је за осам часова.

На њој ће бити анализирана епидемијска ситуација и сагледани ефекти мера које су од понедељка на снази.

У Србији је, према последњем пресеку, коронавирус потврђен код 4.091 особе, од 15.387 тестираних, а преминуло је 49 пацијената.

У болницама широм земље налази се 9.688 оболелих од ковида, од којих је 312 на респиратору, објавило је Министарство здравља.

Од укупног броја новозаражених вирусом у последња 24 сата, у Београду је регистровано 1.009 оболелих. Следе Нови Сад са 252 новозаражена, Крагујевац са 135 и Ниш са још 126 заражених.

Данас ће заседати Кризни штаб. На седници ће бити анализирана актуелна епидемијска ситуација, сагледани ефекти мера које су од понедељка на снази.

Кризни штаб би, како је најављено, требало да разматра и евентуалне мере за новогодишње празнике. 

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да не очекује да ће бити забране кретања за време Нове године и да мисли да то није неопходно ако се поштује радно време и остале мере.

Тиодоровић је, међутим, додао да још нема услова за ублажавење постојећих мера. 

У Србији је почела вакцинација против коронавируса, а прву вакцину примила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Како је истакла, Србија је прва у Европи после Велике Британије добила "Фајзерову" вакцину", а трећа земља на Старом континенту која је почела кампању давања цепива. Очекује и вакцине других произвођача. 

Вакцину су у Торлаку примили и министарка за рад и чланица Кризног штаба, епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон.