Читај ми!

Почела вакцинација у геронтолошким центрима

Вакцинација корисника домова за старе против коронавируса почела је у подне у Геронтолошком центру "Београд" и у Геронтолошком центру "Нови Сад".

Према речима в. д. директора Геронтолошког центра "Београд" др Срђана Димитријевића, биће вакцинисано 105 коринисника те установе и 45 корисника приватних домова за старе у Београду.

"Сви они су старији од 65 година и нису прележали корону, а медицински тимови пре вакцинације утврђују њихово стање", рекао је Димитријевић новинарима испред Геронтолошког центра "Београд".

Почела је вакцинација против ковида 19 и у Геронтолошком центру "Нови Сад".

Прву вакцину у Новом Саду примила је лекарка Геронтолошког центра, специјалиста неурологије, задужена је за објекат на Лиману. Први корисник Геронтолошког центра Нови Сад, који је вакцинисан, био је 82-годишњи пензионисани пуковник.

Укупно је данас у Нови Сад стигло 100 вакцина, две су добиле здравствене раднице, уз лекарку вакцинисала се и једна медицинска сестра из Геронтолошког центра, а 98 доза је намењено корисницима.

Пре вакцинације је проверавано опште здравствено стање и мерена температура и само они који су здрави су могли да приме ову вакцину. У Дому где је данас била вакцинација нема оболелих од коронавируса ни међу запосленима ни међу корисницима.

У Геронтолошком центру Нови Сад има укупно 928 места у четири објекта, а нема најава када ће вакцинација бити настављена и у другим Домовима за старе.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек пренео је новинарима да ће "Фајзер" у јануару, фебруару и марту на недељном нивоу испоручивати Србији вакцину против коронавируса.

Ђерлек је рекао да би у јануару требало да буде испоручено 78.000 вакцина, у фебруару 98.000 и у марту 114.000 вакцина против ковида-19.

"Тако да ће паралелно са имунизацијом најстаријих корисника старачких домова бити вакцинисани и медицински радници", рекао је Ђерлек новинарима испред Геронтолошког центра Београд, где је данас почела вакцинација корисника те установе.