Читај ми!

Дарија Кисић Тепавчевић пред вакцинацију: Желим да пружим лични пример

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за борбу против коронавируса данас ће примити "Фајзерову" вакцину. За РТС каже да је поносна јер је Србија међу првима у свету успела да набави вакцину.

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да данас почиње вакцинација у Србији, и то прво међу најстаријим суграђанима у домовима за старе.

Како је рекла, она ће се вакцинисати пре свих њих да би показала колико је вакцина ефикасна и да није опасна по здравље.

"Желим то да покажем личном примером", рекла је министарка.

Додала је да одлука да се прво вакцинишу најстарији није донета ад хок, већ постоји координационо тело које је одлучило у односу на критеријуме СЗО и других организација, и у односу на расположиве количине и ризике.

Истиче да старије особе у колективним смештајима имају највеће шансе да се заразе.

Говорећи о "Фајзеровој" вакцини, каже да постоје специфичности које се тичу паковања и начина апликације. Истиче да је здравствено особље које ће давати вакцину прошло све обуке и да су спремни.

Министарка наводи да су истраживања показала да вакцина није опасна по здравље, да не изазива тешке нежељене ефекте и да су могуће локалне реакције на убодном месту које су пролазне.

Вакцина светло на крају тунела 

"Вакцина је у нашој земљи, то је велика вест и то би требало да буде светло на крају тунела ковида 19", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Када је реч о новом соју вируса у Великој Британији, рекла је да се раде испитивања и да то није прва измена вируса. Додаје да вирус који је циркулисао у Европи није исти као онај из Вухана.

На питање о могућности обустављања летова из Велике Британије, рекла је да се о међународном саобраћају прича на седницама Кризног штаба и да ће јавност бити обавештена о свему.

Министарка је коментарисала и дочек Нове године, истичући да је најбитније да је дочекамо здрави и да учинимо све да пандемија буде прошлост и да наредну Нову годину дочекамо без маски.