Читај ми!

Вучић: Вакцинација почиње сутра, прво у старачким домовима

Вакцинација у Србији креће сутра, најавио је председник Александар Вучић и додао да ће прво бити вакцинисани корисници домова за старе, јер су они најугроженији. Вучић је изразио је уверење да би Србија, средином јануара, могла да крене у масовнију вакцинацију, ако све буде у реду са испоруком вакцина.

Реч је о вакцини "Фајзер–Бионтек", која је јуче стигла у Србију, првих 4.875 доза, а у јануару, фебруару и марту стићи ће, каже председник, још више доза.

Вакцине су набављене билатерално, самостално, и Србија је вероватно једина земља ван ЕУ, у овом делу, која је успела нешто вакцина да набави, рекао је Вучић новинарима у Голубинцима.

"Крећемо одмах. АЛИМС је добила узорке других вакцина, они ће да наставе да раде свој посао, а онда очекујемо веће количине. Вакцина је спас, вакцина је спасила човечанство, да ње нема, неке друге болести не би биле искорењене", рекао је Вучић.

Важно је, понавља, да се вакцинацијом заштити већи број људи.

"Сутра ће то кренути у старачким домовима, јер је важно да те људе заштитимо. Када се погледају сви бројеви и проценти, има и млађих људи који су чекали дуго, нарочито мушкараца, али убељиво највећи број је оних старијих од 80 година који су страдали. Они су најугроженији и зато треба од њих да почне", рекао је Вучић.

Рекао је да ће се и неко из врха државе вакцинисати, као сигнал да је вакцина потребна и добра.

"Да ли ће Ана Брнабић, ја, Дарија Кисић... Видећемо. Некога ћемо 'да оставимо' и за неку другу, да пружимо подршку свакој вакцини, да покажемо да је свака добра", рекао је Вучић.

"Масовно вакцинисање већ у јануару"

Председник Србије изразио је уверење да би Србија, средином јануара, могла да крене у масовнију вакцинацију, ако све буде у реду са испоруком вакцина.

"Можда ћемо кренути са вакцинацијом више стотина хиљада људи, можда милион. Ако успемо да завршимо до краја јануара да вакцинишемо првом дозом милион људи, то би било важно", нагласио је Вучић у изјави новинарима на питање како је мала земља попут Србије била међу првима у набавци вакцине.

Истакао је да не можемо да се меримо са земљама ЕУ, које, када набављају, набављају 300 милиона вакцина.

Због тога, како је казао, ми смо део Ковакс програма ЕУ, и дали смо донацију за израду вакцина од два милиона евра, а и први из региона за Ковакс програм – четири милиона евра.

Истакао је да рачуна да ћемо кроз Ковакс прогам добити значајан број вакцина, али и да се сналазимо сами. Казао је да ће Србија ићи конзервативним путем, и да ће одвојити две дозе за сваког човека унапред.

"Неке земље раде другачије, дају једну дозу, а за 85 случајева потребна је само једна. Ми нећемо да ризикујемо па ћемо да одвојимо по две. Да се не догоди да неко не може приме другу дозу", објаснио је он.

Поновио је да ће неко од представника државе примити прве вакцине, и да ће то и он урадити.

Казао је да је њему свеједно коју ће примити, иако неки "стручњаци" са контрадикторним ставовима тврде да неке нису добре.

"Ја ћу примити најлошију. Шалим се, добре су све вакцине које наша Агенција за лекове одобри", нагласио је Вучић.