Читај ми!

Вакцинација у Србији – какав је план, где се обавља, како се вакцина користи

Мирсад Ђерлек, председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида 19, каже за РТС да су корисници домова приоритетни како би се смањио притисак на болнице, у којима су тешки случајеви најчешћи међу старијом популацијом. Врло брзо очекује се још око 20.000 доза, додаје Ђерлек.

Председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида 19, др Мирсад Ђерлек, рекао је за РТС да се костур усвојеног плана имунизације, који је израдио и предложио Институт "Батут", неће мењати, али да је тешко предвидети шта нас чека.

"План је динамичан и биће еластичан, тако да ћемо моћи, у зависности од тренутка и количине вакцина, да мењамо неке планове и приоритете", истакао је Ђерлек гостујући у Дневнику РТС-а.

Навео је да ће у првој фази вакцине примити здравствени радници и корисници старачких домова.

Вакцина ће се дати у дому за старе 

Према његовим речима, вакцине ће прво отићи у веће домове у којима може доћи до већег број заражених коронавирусом.

Разлог због ког су домови одабрани као приоритетни је, напомиње Ђерлек, што највећи број тешких случајева који су у болницама на интензивној нези има више од 60-70 година.

Циљ је, каже Ђерлек, да се на тај начин смањи притисак на болнице и да се корона не рашири по домовима.

"С обзиром на то да су дуго у карантину, наше је мишљење да то организујемо на лицу места, како их не бисмо изводили из домова за старе, изводићемо наше људе на терен и вакцине тамо аплицирати, сматрамо да је то безбедније", истакао је председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида 19.

Неопходна додатна обука здравствених радника 

Ђерлек је рекао да је неопходна додатна обука медицинских радника задужених за вакцинацију.

"У једној бочици има пет доза, потребно је стручно растворити дозе у једном шприцу од 1,8 милилитара физиолошког раствора, то се мора потрошити у наредних шест сати, а кад доза изађе са -70 степени, мора се потрошити за пет дана. То није компликовано, али неопходна је стручна обука здравствених радника који ће имунизацију обављати на терену", рекао је Ђерлек.

Додао је да је са "Фајзером" потписан уговор на 1,8 милиона доза, које ће стизати квартално.

"Јуче је дошло 4.875 доза, АЛИМС је дао дозволу за око 24.000 доза, доћи ће још 20.000 врло брзо", рекао је Ђерлек додајући да ће још 340.000 доза стићи у јануару.

"Припремићемо се да скоро паралелно обавимо и вакцинацију и оног дела популације који је битан, а то су здравствени радници, радници у ковид систему имају предност – ковид амбуланте, интензивне неге", истакао је председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида 19.

"Издржаћемо трећи талас" 

Ђерлек је рекао да коронавирус и даље узима данак и изузетно озбиљно напада здравствени систем Србије.

Позитивно је, каже, што имамо смањен број новооболелих, али је број хоспитализованих заиста велики.

"Због тога споро иде пад јер смо достигли доста висок ниво бројки", рекао је Ђерлек додајући да је и даље већи број пријема него отпуста у болницама.

Јуче је, напомиње, било укупно око 5.000 прегледа, првих око 2.300.

Истиче да је здравствени систем пренапрегнут, али да је "прави спас" отварање болница у Батајници и Крушевцу.

"Морам да разочарам оне који су прижељкивали крах система, систем ће изржати иако је трећи талас врло јак", рекао је Ђерлек.