Читај ми!

Вучић: Нова ковид болница у Крушевцу споменик будућности

У Крушевцу је, у присуству председника Србије Александра Вучића, отворена нова ковид болница, капацитета 500 места, која ће допринети јачању здравственог система у борби против коронавируса.

"Болница у Крушевцу је споменик будућности, и говориће о делима која смо предузели за кратко време, у тешко време за наш народ", констатовао је Вучић у изјави новинарима по доласку.

Први пацијенти биће примљени већ сутра, рано ујутру.

То је друга болница, поред оне у Батајници, која је изграђена за око четири месеца.

Простире се на 12.500 квадратних метара на локацији некадашње касарне "Расина".

У њој је посао добило око 600 лекара, сестара и другог медицинског особља, а биће под ингеренцијом КЦ Ниш.

Вучић је рекао да је поносан на Србију, на људе који су радили на болници у Крушевцу, и као у Батајници, за четири месеца завршили нешто што је велелепно.

"Ти људи су радили даноноћни и покушаћу да се захвалим радницима. Урадили су велики посао и сада имамо болницу са 493 постеље, 150 на интензивној нези. То је 150 монитора и 150 респиратора и то ''хај флоу'' респиратора", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да сви траже сада баш те респираторе, јер су они нешто посебно.

Истакао је да у складиштима има још 56 таквих и 57 покретних респиратора који ће бити дати болницама у Србији.

Најавио је и даљу набавку ''хај флоу'' респиратора за будућа времена.

Опрема за болницу коштала 9,5 милиона евра 

"Овде смо направили фантастичну ствар, чиме ћемо покрити не само Крушевац, већ и северни део Рашког округа, значајни део Моравичког, те и јужног дела Шумадијског округа, али и Топличког док не завршимо болницу у Прокупљу. Имаћемо и део болесника са КиМ. Не питамо да ли су Срби или Албанци, али то ће бити пре свега са севера покрајине", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је за разлику од раније, када је, како је указао, јавна набавка трајала годину и по како би се променио линолеум у лифту, за само четири месеца подигнута болница.

"Мали број земаља и народа може то тако добро, брзо и квалитетно да уради", нагласио је Вучић додајући да остаје још да се ради на другим објектима како би се направила додатна логистика, али су интензивна и полуинтензивна нега завршени.

Вучић је пренео да је опрема за болницу коштала 9,5 милиона евра.

"Много живота ћемо спасити"

"У Батајници има већ 530 болесника. Замислите да немамо Батајницу и толико места. Сада имамо и у Крушевцу и много ћемо живота овим спасити. Када смо кренули да градимо неки су говорили зашто бацамо паре када је побеђена корона, али срећом је неко размишљао унапред. У овом магловитом дану сам поносан на нашу земљу и дивне људе који су ово урадили", наласио је Вучић.

Вучић је на кратко поразговарао и са мајсторима, који су били ангажовани на изграњи болнице, вариоцима из Обреновца, којима је захвалио за, како је рекао, вредне руке и сав уложен труд.

Подсетио је да је радове обишао пре 20-ак дана и да је "невероватно" шта је све још урађено за само три недеље.

"Ово је од огромног значајан, ово нам сваки дан спсава десетине живота", приметио је Вучић.

Отварању болнице, поред председника, присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.

"Вакцинација кључна, због здравља и економије"

У наредна два, три дана стиже одређена, мања количина "Фајзер" вакцина за старачке домове, најавио је председник Вучић и истакао да је уверен да ће ЕУ свега испоштовати договор и да ће у првом кварталу наредне године стићи 340.000 доза тих вакцина у Србију, као што је договорено.

"Верујем да ће комесар Оливер Вархељи дати све од себе, он свој посао обавља на професионалан и добар начин, а мислим да воли и нашу земљу и да ће помоћи на сваки начин", рекао је Вучић новинарима у Крушевцу и додао да Србија има много пријатеља, захваљујући којима ће и решавати своје пробелеме.

Вучић је истакао да је вакцинација од кључног значаја за здравље и економију Србије.

"Људи мисле да је то питање личног комфора. Не, то је питање економије, живота, како ћемо да исплатимо плате. Зато су нам вакцине страховито важне", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да се у наредна два, три дана очекује прва количина Фајзерове вакцине у Србији, којом ће прво примити старији од 75 година, у старачким домовима.

"То је мала количина, а онда ћемо да видимо да у првом кварталу следеће године добијемо 340.000 доза, да нам то не смање, као што су нам ову прву траншу смањили на 5.000 са 10.000 доза", указао је Вучић.

Додао је да ће се набављати и руска вакцина, која се још увек испитује, као и да се ускоро очекује и кинеска вакцина, која је, каже, по цени и квалитету веома добра.

"Али, о томе одлучују наше здравствене власти. Стиже и 'Модерна', верујем и 'Астразенека', 'Џонсон и Џонсон''. Све ћемо да набавимо у складу са могућностима, јер је кључно да људе вакцинишемо", рекао је Вучић.

На питање руског новинара, Вучић је рекао да је стигла документација за прве две фазе "спутњик в", и да су у АЛИМС-у задовољни "оним што су добили".

"Верујем да ћемо ускоро имати могућност да наши органи кажу коначан суд о вакцини", рекао је Вучић.

Упитан за могућност производње руске вакцине у Србији, Вучић је казао да верује да постоји таква перспектива и да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о томе.

"Ако се покажу сви налази да су добри, а мислим да је тако, онда је тако нешто могуће у Србији", објаснио је Вучић.