Читај ми!

Преминула још 54 пацијента, коронавирусом заражено још 3.534 особа

У последња 24 сата у Србији су регистрована 3.534 нова случаја коронавируса, а преминуле су још 54 особе. Хоспитализовано је 9.604 особа док се 313 пацијената налази на репсиратору.

Стигло још 50 узорака вакцине Спутњик В у Србију

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Русија у суботу послала Агенцији за лекове и медицинска средства Србије још 50 узорака вакцине Спутњик В против коронавируса, ради регистрације те вакцине.

Брнабићева је гостујући на телевизији Пинк рекла и да ће у току наредне недеље руска страна послати још неке реагенсе и документацију.

"Хвала партнерима из Руске федерације, јер на најефикаснији начин раде са нама на испитивању валцине Спутњик В. Хвала им на партнерском односу", рекла је Брнабићева.

Навела је да ће прве дозе за вакцинацију становништва стићу у Србију до краја године, а прво ће стићи "Фајзеорова" вакцина јер је са тим произвођачем Србија прво склопила уговор.

"Ми смо потписали билатералне уговоре са Фајзером, Спутњиком В и са кинеским Синефармом. По плану испоруке део вакцина очекујемо до краја године. Прво Фајзерове. Надам се да ћемо добити и вакцине од кинеских и руских партнера, а од јануара и фебруара веће количине", рекла је премијерка. 

 

У установама социјалне заштите заражено укупно 2.969 људи

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих у Србији присуство корона вируса потврђено је код 2.081 корисника и 888 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како се наводи, укупан број излечених корисника установа социјалне заштите је 2.212, а број излечених особа које су запослене у тим установама 988.

На КиМ још 8 преминулих и 223 новоинфициране особе

На Косову i Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је још осам особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.256 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 223 нова случаја инфекције корона вирусом на основу тестирања 1.001 узорка.

Активан је 11. 081 случај. На болничком лечењу је више од 500 оболелих.

Готово трећина новорегистрованих случајева из Београда

Од 3.534 нова случајкоронавируса у последња 24 сата, 1.065 је регистровано у Београду. У Новом Саду је регистровано 213, Крагујевцу 129, Нишу 127 и Зрењанину 101 случај.

Краљево, Ужице, Шабац, Ваљево, Панчево, Суботица и Смедерево имају регистрованих више од 50 случајева док је у осталим градовима у Србији регистровано нање од 50 случајева коронавируса у последња 24 сата. 

 

Укупно регистровано више од 300.000 случајева коронавируса

У Србији је од почетка епидемије регистровано 300.062‬ сличаја коронавируса док је од последица изазваних овим вирусом преминуло 2.686 особа.

У последња 24 сата тестирано је 11.068 особа од којих је 3.534 било позитивно на ковид-19 док су 54 пацијента умрла.

Хоспитализовано је 9.604 особа док се 313 пацијената налази на репсиратору.

У Крушевцу је у присуству председника Србије Александра Вучића, отворена нова ковид болница, капацитета 500 места, која ће допринети јачању здравственог система у борби против коронавируса. 

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да у сваком случају потенцијал вируса полако пада, не бисмо смели да дозволимо да се ситуација погорша.

"Медицински део Кризног штаба не подржава попуштање мера, реланост је таква каква јесте, зрели смо људи, видећмо", рекао је Кон.  

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да је приметан благи пад броја новозаражених коронавирусом, али је упозорио да је здравствени систем и даље пренапрегнут.

Тиодоровић је поручио онима који долазе у Србију да се понашају као у државама из којих долазе, Аустрији, Немачкој, где су на снази врло строге мере.

Интензивна нега ковид болнице Клиничког центра Ниш је под константним притиском већ девет месеци, а посебно у овом трећем пику епидемије коронавируса када је готово сваког дана на ивици максималних капацитета, изјавио је директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић.