Читај ми!

Кон: Медицински део Кризног штаба не подржава попуштање мера, уобичајено дочекивање Нове године би било катастрофално

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да у сваком случају потенцијал вируса полако пада, не бисмо смели да дозволимо да се ситуација погорша.

Примена мере према којој је улазак у Србију могућ само уз негативан пи-си-ар тест не старији од 48 сати, или, за наше држављане, обавезан десетоодневни карантин, ступа на снагу сутра - померена је за један дан.

Од како су мере најављене, на граничним прелазима формирају се колоне.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, гостујући у Дневнику РТС, да су у ово време уобичајене гужве на границама, значајно је мање из Немачке и Аустрије, а задржавање је последица темељног уношења података.

Каже да ако процењујемо шта се дешава - не дешава се у ово доба године нешто што се иначе не дешава.

Према његовим речима, пи-си-ар тест је значајан да се зна да сви који улазе у земљу нису заразни, а ако немају тест морају да буду у карантину и то је све.

Медицински део Кризног штаба је предлагао меру и раније, али то тражи одређену логистику, каже др Кон.

Истиче да пар дестина хиљада људи не може да се пореди са 400.000 колико је било током Ускраса, последица ако их и буде биће далеко мање а сваки грађанин треба да се да се пријави на портал е-здравље.

Биће појачане мере после понедељка, када буду обавезне. 

Ни овог викенда не раде кафићи, ресторани, барови, клубови, салони, тржни центри, теретане. Претходних дана су стизали апели из Привредне коморе Србије да се та ограничења укину.

"Медицински део Кризног штаба не подржава попуштање мера, реланост је таква каква јесте, зрели смо људи, видећемо", рекао је Кон. 

О могућем увођењу полицијског часа за Нову годину

Кон каже да је медицински део тима препоручивао ограничење кретања и да препоручивао држави да искористи све своје могућности за период од 19 до 05 часова, али за сада нема потребе.

"Редовно, нормално дочекивање Нове године је нереално, то би била катастрофална ситуација да се заиста деси", рекао је Кон.

Благо се смањује број заражених у престоници, ипак болнице су и даље пуне. Он каже да је епидемијска ситуација у Београду и даље неповољна, повремено и катасрофална, јуче је у Београду било 1.002 новозаражена, очекујемо да падне испод хиљаду, максимум је прошао и иде онако како се и ми понашамо.

"У сваком случају, потенцијал вируса полако пада, не би смели да дозволимо да се то погорша", рекао је Кон.

О прослави Светог Николе

"Понашање домаћина који славе Светог Николу је нешто што је за херојство наших здравствених радика значајно у овом тренутку, то ће продрети до сваког задравственог радника и дати им снаге", каже епидемиолог.

"Није се масовно славило, славило се у дому, то се не доживљава само као одзив на молбу него је и СПЦ изашла са врло јасним препорука, а то је до сада најснажнија подршка солидарности", каже он.

Колико грађани поштују мере

Сматра да их грађани поштују мере због рестрикције, али поштују се више него што је до сада било, неопходно је да би спуштали до нивоа када не морамо више да се плашимо - то је суштина.

Говорећи о вакцинама, Кон каже да зна за податак од 5.000 доза, план имунизације је направио "Батут", а Национални конитет за имунизацију учествује у томе и они ће прецизирати заједно са Агенцијом за лекове коме ће бити прве количине дате.

"Кад стигне испод 0,1 одсто треба одабирати оно што је најефикасније да се најпре може дати и да се одаберу они који су у највећем ризику", истакао је др Кон.

Апел и савет како да се понашамо у наредном периоду

Доктор Кон понавља да је за Нову годину све јасно и да много апела делује претерано.

"Треба да издржимо све ово, не смемо да попуштамо, да се не уљуљкамо у мишљење да то пролази, још је то врло виисоко", закључио је Предраг Кон.