Читај ми!

Пелемиш: Не смемо рећи да је ситуација добра када није

Ситуација у Србији је изузетно тешка и озбиљна, јер се велики број пацијената заражених коронавирусом налази на болничком лечењу, а велики број заражених је и међу здравственим радницима, оценио је инфектолог Мијомир Пелемиш. Директор Инфективне клинике, доктор Горан Стевановић, истиче да се ситуација не смирује, а да је број пацијената са тешком клиничком сликом велики.

"Здравствени радници су уморни, капацитети су пуни, али се увек нађе место за сваког пацијента", рекао је Мијомир Пелемиш након састанка директора ковид болница у Србији са министром здравља Златибором Лончаром.

Навео је да је до доласка вакцине неопходно строго придржавање мера и упозорио да је вирус ушао и у породице здравствених радника.

"Целе породице здравствених радника су заражене што значи да је све мање њих који могу да брину о пацијентима", рекао је Пелемиш.

Истиче да цео свет има проблема, а не само Србија, и да не сме да се говори да је ситуација добра ако није.

Како каже, вирус јесте мутирао, али се ништа није променило.

"Све је више тешких пацијената, јер је много људи заражено, лече се код куће и дођу касно код лекара. Неки лекари лече пацијенте у кућним условима, а да за то нису квалификовани", упозорио је Пелемиш.

Навео је да у ситуацији када је у болницама више од 9.000 заражених, када се повећава број умрлих и број пацијената на респиратору не може се рећи да је ситуација добра.

"Вакцина даје наду. Један број земаља почео је да примењује вакцине и надам се да ћемо и ми ускоро", закључио је Пелемиш.

Стевановић: Расте број пацијената на болничком лечењу

На Инфективној клиници нема слободних места, јер колико у току дана отпустимо пацијената толико примимо нових, изјавио је директор те здравствене установе Горан Стевановић.

Навео је да је таква ситуација у свим ковид болницама у Србији.

"И даље расте број пацијената који су на болничком лечењу. Све је више болесника који се у пријемно-тријажне амбуланте јављају ноћу. Да ли због страха да ноћ дочекају са симптомима или се тада интензивирају тегобе, али ноћи су нам најтеже. Тешке су због организовања транспорта пацијената и проналаска слободних места", навео је Стевановић после састанка директора ковид болница са министром здравља Златибором Лончаром.

Ситуација се не смирује, а број пацијената са тешком клиничком сликом је велики, оценио је Стевановић.

Тражи се место више, али још увек успевамо да сместимо све пацијенте. Чекања су огромна, гужве су још веће, нагласио је директор Инфективне клинике.

"Да ли ми можемо правовремено и брзо да збринемо све болеснике – не можемо. Апелујемо на стрпљење, поготово у пријемно-тријажним центрима", рекао је Стевановић.

Навео је да здравствени систем у овом тренутку брже и више не може, али да још увек може да се обезбеди место за све пацијенте.

"Да ли ће пацијент бити примљен у Београду или Сокобањи зависи од тренутно слободних постеља, али и тежине клиничке слике и тога да ли пацијент може да се транспортује", објаснио је Стевановић.