Читај ми!

Одлуке Кризног штаба: Коме ће бити потребан негативан пи-си-ар тест за улазак у Србију и од када

Актуелне мере за сузбијање епидемије коронавируса остаће на снази до петка 18 децембра. После тога ће поново заседати Кризни штаб, саопштила је после данашње седнице Дарија Кисић Тепавчевић. Изнела је и нове услове за улазак у земљу. Страним држављанима биће потребан негативан пи-си-ар тест, а држављани Србије који не буду имали негативан тест ићи ће у изолацију од десет дана.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се видело да су досадашње мере дале ефекте. Бројеви су на високим вредностима, али се види пад броја новооболелих, додала је.

Када је реч о мерама које остају на снази, Дарија Кисић Тепавчевић је прецизирала да је реч о забрани рада свих објеката после 17 часова, осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи.

Разговарано је и о мерама које ће се спроводити при уласку у Србију.

За све стране држављане биће обавезн пи-си-ар тест при уласку у земљу не старији од 48 сати, и то од 20. децембра највероватније до 10. јануара, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. 

Када је реч о грађанима Србије, уколико они не буду имали негативан пи-си-ар тест биће у обавези да буду у кућној изолацији од 10 дана коју ће моћи да прекину ако у међувремену ураде пи-си-ар тест и он буде негативан.

На питање о мерама за Светог Николу и Нову годину, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да би мере требало да буду исте сваког дана, и да би требало да учинимо све да спречимо инфекцију, нарочито у овом периоду године.

Апеловала је на људе да прославе празнике у најужем кругу породице и да с епридржавају свих мера.

"Ако је ваше питање да ли ће неко по кућама контролисати славе, то наравно није могуће, а нико ни не жели да врши такве врсте контрола. Надам се да полазимо сви од себе и да сви желимо у нашем дому да имамо једну здраву атмосферу и да не буду породични домови места где ће вирус да се преноси", навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Рекла је и да је, на основу извештаја колега, мањи број прегледа у амбулантама, међутим забрињава то што је код укупног броја особа које се јављају лекару већи проценат оних који захтевају хоситализацију, и виећи број тежих форми болести.

"Али, ако је нешто обећавајуће, мање је оптерећење на амбуланте и мањи број прегледа", закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.