Читај ми!

Преминуло још 49 особа, 4.932 новозаражених

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 4.932 особе, а од последица заразе преминуло је 49 људи. На респираторима су 334 пацијента.

САНУ за масовну вакцинацију становништва

Радна група Српске академије наука и уметности која је формирана са циљем праћења пандемије ковид 19 недвосмислено се залаже за спроводење масовне вакцинације становништва против поменуте заразне болести, саопштено је из САНУ.

Како се наводи, вакцинација је неопходна оном вакцином коју одобри надлежна Агенција за лекове и медицинска средства Србије.

Радна група сматра неопходним да се стручно-научна јавност Србије, укључујући и саму САНУ, спреми да на методолошки одговарајући начин испита ефикасност и детаљно прати нежељене ефекте вакцина на репрезентативном узорку вакцинисане популације, стоји у саопштењу.

У саопштењу се подсећа и да је Радна група САНУ у вишемесечном интервалу давала и даје гледишта и препоруке које никада нису биле намењене само члановима САНУ, већ и широј јавности, објављујући их на сајту Академије.

Обавезан пи-си-ар тест при уласку у Србију за стране држављане

Актуелне мере за сузбијање епидемије коронавируса остаће на снази до петка 18 децембра. После тога ће поново заседати Кризни штаб, саопштила је после данашње седнице Дарија Кисић Тепавчевић. 

Каже да се видело да су досадашње мере дале ефекте. Бројеви су на високим вредностима, али се види пад броја новооболелих, додала је. 

Презизирала је да је реч о забрани рада свих објеката после 17 часова, осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи. 

За све стране држављане биће обавезн пи-си-ар тест при уласку у Србију од 20. децембра највероватније до 10. јануара.  

Када је реч о грађанима Србије, уколико они не буду имали негативан пи-си-ар тест биће у обавези да буду у кућној изолацији од 10 дана коју ће моћи да прекину ако у међувремену ураде пи-си-ар тест и он буде негативан.  

Почела седница Кризног штаба

Почела седница Кризног штаба. Очекује се да ће се расправљати о мерама за улазак у Србију, као и о томе да ли ће бити продужено трајање актуелних мера за сузбијање епидемије ковида 19.

На КиМ још пет преминулих и 329 новоинфицираних

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је пет особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије 1.203 особа су преминуле, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 329 нових случаја инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.327 узорака.

Активних је 11.551 случајева.

У установама социјалне заштитe заражено 3.075 људи

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 2.160 корисника и 915 запослених.

И даље највише оболелих у Београду, следе Нови Сад и Крагујевац

Од 4.932 случаја заразе који су потврђени у последња 24 сата највише их је регистровано у Београду – 1.167.

Следи Нови Сад са 271 случајем, Крагујевац 205, Ниш 200, Краљево 171, Суботица 137, Кикинда и Шабац по 107, Ваљево 104.

Ужице има 94 новооболеле особе, Смедерево и Чачак по 75, Лесковац 72, Врање и Зрењанин по 68, Панчево 67, Аранђеловац 50, док остала места имају мање од 50 нових случајева заразе.

На респираторима 334 пацијента

У Србији је у последња 24 сата тестирано 15.765 људи, а коронавирус је регистрован код њих 4.932.

Борбу са ковидом изгубило је још 49 људи. Од почетка епидемије у Србији од последица заразе је преминуло 2.380 особа.

На болничком лечењу су 8.842 особе, а на респираторима су 334 пацијента. 

Надлежни поручују да нема побољшања епидемијске ситуације. Због тога се Кризни штаб данас састаје и разматра увођење нових мера.

Координатор привремене болнице у Београдској арени Владо Батножић рекао је за РТС да пацијенти у тој привременој болници леже најмање десет дана, али да је уобичајена дужина трајања боравка 14 дана.

Од ковида 19 у привременој болници у Београдској арени тренутно се лечи 480 пацијената. Најмлађи има 21 годину, док најстарији пацијент има 94 године.

"На кисеонику је тренутно 350 пацијената. Јако је велика бројка. Ми смо максимално наше капацитете испунили са кисеоником, више немамо места са кисеоником", истакао је Батножић.

Вирусолошкиња др Ана Глигић рекла је за РТС да све вакцине које дођу у фазу да се масовно примењују не би смеле имати никакав фелер, као и да сада имамо циљ да са овим, како каже, брзометним вакцинама зауставимо пандемију, а да се за то време снађемо и направимо класичне вакцине. Објаснила је које су разлике између вакцина.