Читај ми!

Сваког дана 100 заражених заврши у болници, Кризни штаб још није донео нове мере

У болницама широм Србије од ковида 19 лечи се 8.594 пацијената, за 105 више него претходног дана. На респиратору су 323 особе. Кризни штаб заседао је данас, али нове мере још нису донете.

У Златиборском округу још 307 новозаражених

Још 307 лица у Златиборском округу позитивно је на ковид 19, наводи се у извештају Завода за јавно здравље Ужице.

Највише новозаражених је у Ужицу 87, затим Бајиној Башти 49, Прибоју 35, Пријепољу 32, Ариљу 30, Пожеги 26, Чајетини 21, Косјерићу 13, Новој Вароши 10 и Сјеници 3.

Од почетка епидемије на коронавирус у Златиборском округу позитивно је 9.365 особа, а само од почетка децембра 2.797, највише у Ужицу 2.930 (950 у децембру), затим Пријепољу 1.003 (235), Прибоју 986 (309), Пожеги 980 (263) и Ариљу 935 (306), а најмање у Косјерићу 315 (62) и Сјеници 318(41).

Милошевић: Не можемо још дуго овако да издржимо

Заменица директора Инфективне клинике др Ивана Милошевић навела је да у тој установи нису више у стању да примају болеснике које не захтевају кисеоничку потпору.

"Нисмо више у ситуацији да примамо болеснике који не захтевају кисеоник", рекла је Милошевићева и додала да се ти пацијенти упућују на кућно лечење и позивају се на контроле код лекара.

У Расинском округу још 186 новозаражених

У протекла 24 часа у Расинском округу ковид инфекција потврђена је код 186 тестираних особа чиме је број укупно оболелих достигао 6.364.

Највише новоинфицираних је у: Крушевцу 88, Трстенику 36, Александровцу 24, док Варварин и Ћићевац бележе по 16 ,а Брус шест пацијената.

Од јуче је још 13 лица на лечењу у крушевачкој Општој болници, чиме је број хоспитализованих ковид позитивних пацијената достигао 217.

Према подацима крушевачког Завода за јавно здравље од почетка школске године у Расинском округу коронавирусом инфициран је 151 ученик и 37 наставника.

Излечено је 2.449 особа.

Деветоро преминулих у Чачку

У Општој болници Чачак, на ковид одељењима, хоспитализовано је 193 пацијента, а током јучерашњег дана преминуло је девет особа, подаци су Радног тима за праћење ширења коронавируса.

"У болници је јуче било осам плус један смртни исход. Тај плус један је пацијент из Лучана, који је преминуо на пријему, није ни стигао да уђе у болницу", казао је руководилац тима др Михаило Луковић.

Из болнице је јуче отпуштено седам особа, на болничко лечење примљене су 23 особе, а у Плавој хали у Атеници, где се смештају пацијенти са лаком клиничком сликом, налази се 39 особа.

Др Луковић је упозорио да је здравствени систем и даље пренапрегнут, као и да ради са смањеним капацитетима.

Према извештају чланова Радног тима поуздано се може рећи да постоји тренд пада броја новооболелих.

Како је навео др Луковић, то се огледа на свим пољима и на пољу резултата, процента позитивних од укупног броја и на пољу првих прегледа.

Упозорава да ће следеће кризе бити за Светог Николу, као и за Нову годину.

"То су моменти када се народ дружи и окупља", појаснио је др Луковић.

У Јабланичком округу 154 новозаражене особе

Према последњем извештају Завода за јавно здравље Лесковац, на територији Јабланичког округа регистрована су 154 нова случаја заразе коронавирусом.

У Заводу наводе да је у последња 24 сата из лабораторија стигао 521 резултат, од чега за град Лесковац 282.

Тренутно се из лабораторија чека 236 резултата из Јабланичког округа за узорке узете у Заводу за јавно здравље Лесковац, Општој болници Лесковац и домовима здравља Јабланичког округа у претходним данима.

Тридесет пацијената у Прокупљу на терапији кисеоником

Директорка опште болнице "Др Алекса Савић" у Прокупљу Сњежана Арсић изјавила је да око 30 пацијената оболелих од коронавируса прима велике количине кисеоника, око 15 литара дневно.

Арсићева је за Танјуг рекла да пацијенте, уколико им не буде боље од такве терапије, шаљу у Ниш.

Према њеним речима, оптерећење за ту болницу је велико и они пацијенте оболеле од ковида-19 смештају на инфективно одељење и тренутно их је око 65 на одељењу.

"Ми нисмо ковид болница. Имамо 353 кревета, а оболеле од ковида смештамо на инфективно одељење које припада палијативном и интерном лечењу", рекла је Арсићева.

Додала је да је дневна потрошња кисеоника на нивоу петомесечне.

У Војводини још 1.794 заражене особе

У Војводини су регистрована 1.794 нова случаја коронавируса, а највећи број новооболелих је у Новом Саду – 509, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.

Осим у Новом Саду, ситуација је критична и у Панчеву, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Суботици и Сремској Митровици.

У Војводини је тренутно активно 40.349 случајева, а према процени Института, тај број је далеко већи.

Највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду –11.502, потом следи Панчево са више од 4.300, Суботица са више од 2.700, Зрењанин са више од 2.500, Бачка Паланка са више од 1.500, потом Кикинда са више од 1.400, Сремска Митровица са више од 1.000 и Врбас са скоро 1.000 регистрованих активних случајева.

Ситуација на територији свих општина и градова оцењује се као ванредна.

У српским срединама на КиМ преминуо један оболели, још 67 инфицираних

Од последица ковида-19, у српским срединама на КиМ, преминула је особа из Велике Хоче, укупно 64 од избијања епидемије у марту ове године.

Регистровано је још 67 особа инфицираних коронавирусом, међу 148 узорака обрађених током последња 24 часа, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Инфициране особе су из Косовске Митровице - 15, Звечана - 5, Зубиног Потока - 11, Лепосавића - 11 , Прилужја - 7, Косовске Каменице - 6 и Гњилана - 11.

За сад без нових мера, постојеће на снази до 15. децембра

Кризни штаб на данашњој седници није донео одлуку о новим мерама, сазнаје РТС. Нове мере су и даље у разматрању, а постојеће ће остати на снази до 15. децембра.

У Врању 147 пацијената у болницама

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 292 прегледа, а укупан број првих прегледа је 150.

У ковид болницама у том граду хоспитализовано је 147 пацијената. Од тог броја 141 је позитиван на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 140 пацијената, на кисеонику 44. На болничко лечење примљено је 18 пацијената, а 11 отпуштено на кућно лечење. Тренутан број слободних постеља је 13.

Ђерлек за РТС: Забрињава број људи у болницама

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да се надљудским напорима обезбеђују додатна места у болницама за оболеле од коронавируса.

Заражено је 3.107 лекара и медицинских сестара, од којих је 76 у болницама, наводи Ђерлек.

У Златиборском округу 577 хоспитализованих

У Златиборском округу у болницама и стационарима смештено је 577 пацијената позитивних или сумњивих на ковид-19, што је 72 мање него јуче.

Први пут после више дана 18 људи више је отпуштено него што је примљено на болничко лечење.

Повећан је број пацијената на респираторима са 19 на 23.

У свим ковид амбулантама било је доста посла, прегледано је 1.536 пацијената, што је ипак нешто мање него предходних дана када је било и више од 1.700 прегледа у 11 амбуланти у Златиборском округу

Пирот, не смањује се број пацијената који се јављају у ковид амбуланту

Епидемијска ситуација у Пироту је и даље ванредна са тенденцијом погоршања. Према последњем извештају од синоћ, још 102 особе су оболеле, а два пацијента су изгубила борбу са ковидом 19.

Охрабрује вест да је последњих неколико дана већи број отпуста него пријема у ковид болници у Пироту.

Директор Дома здравља Пирот, др Радован Илић, каже за РТС да је последњих неколико дана мање пацијената испред ковид амбуланте, али да то не значи да је укупан број ковид пацијената на дневом нивоу мањи.

"Он се држи на неким границама око 400. Ми смо тек јуче имали цифру која је испод 400, јуче је било 370 пацијената, а у претходним данима их је било и до 450", додао је Илић.

Разговор Маје Мијалковић са Радованом Илићем

Почела седница Кризног штаба

Почела је седница Кризног штаба на којој ће бити размотрене нове мере.

У лесковачкој болници 191 пацијент, велике гужве и у ковид амбуланти

Од 1. децембра до данас од око 4.500 тестираних у Јабланичком округу трећина је заражених коронавирусом. Највише новооболелих је у Лесковцу.

У лесковачкој ковид амбуланти има гужви и дневно се обави од 330 до 350 прегледа. У ковид болници у Лесковцу попуњеност капацитета је 90 одсто.

Директор Опште болнице у Лесковцу, др Небојша Димитријевић, каже за РТС да је тешка ноћ иза њих и да је 191 пацијент тренутно хоспитализован.

На Интензивној нези је десет пацијената, а на респиратору њих шест, додао је Димитријевић.

Нагласио је да има пацијената свих старосних доби. "Распон година је од испод 30 до преко 90. Покушавамо све пацијенте који дођу код нас, да буду сви збринути", рекао је Димитријевић.

Замолио је грађане за стрпљење јер су велике гужве, али и да поштују мере.

"Иде велика слава, Свети Никола, хајде да прославимо код куће, у кругу породице. Испоставило се увек после великих слава и прослава долази до наглог повећања броја пацијената. Иде и Нова година, Божић – хајде да једну годину проведемо код куће да не бисмо покварили наредних десет или двадесет", поручио је Димитријевић.

Разговор Данијеле Коцић са Небојшом Димитријевићем

На респираторима 323 пацијента

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 249.224 особе, а од последица заразе преминула су 2.172 пацијента. Укупно су тестирана 1.980.272 узорка.

Према последњим подацима, на болничком лечењу су 8.594 особе, а на респираторима су 323 пацијента.

Према последњем пресеку, од 21.799 тестираних узорака, 7.393 су позитивна на коронавирус. Преминуло је још 56 пацијената, укупно 2.172 од почетка епидемије.

За данас у 8 сати најављена је нова седница Кризног штаба, на којој би требало да буду размотрене нове мере, имајући у виду да се ближе велики празници и Нова година.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да ће се након седнице знати о којим мерама је реч и колико ће трајати.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић навео је за РТС да још није дошло до конкретизације нових мера и да остаје да се размотри питање контроле уласка у земљу страних и наших држављана.

Како је рекао, опције су пи-си-ар тест и карантин, али сигурно остаје епидемиолошки надзор и пријава, а видеће се шта је изводљиво.

Приводе се крају радови на ковид болници у Крушевцу, а председник Александар Вучић најављује да ће бити готова за седам дана