Читај ми!

"Вакцина ће бити безбедна и бесплатна, она коју одобри Агенција"

Масовна вакцинација против ковида 19 се очекује у првом кварталу следеће године, навео је државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек. Додао је да ће прве количине вакцина бити намењене здравственим радницима, полицији и војсци. У наредним данима ће се испитати руска вакцина "спутњик".

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 69 особа, што је највећи број преминулих од почетка епидемије. Потврђена су 7.782 нова случаја заразе коронавирусом.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек навео је да је највише нових случајева забележено у Београду – 1.975 заражених, у Новом Саду 475, у Крагујевцу 288, у Нишу 253, у Краљеву 207, док су у Панчеву забележена 172 нова случаја.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић навела је да су у тој болници хоспитализована 422 пацијента, од којих је 25 пацијената на механичкој вентилацији.

Истакла је да је клиничка слика код великог броја хоспитализованих пацијената средње тешка и тешка и да се сви они налазе на кисеоничкој потпори.

Стокићева је додала да је 29 пацијената смештено у Војномедицинском центру у Петроварадину, да је у ковид систему и болница у Сремској Каменици, али и да је донета одлука да ће Новосадски сајам постати ковид болница.

"Масовна вакцинација се очекује у првом кварталу 2021. године" 

Говорећи о масовној вакцинацији, Мирсад Ђерлек је навео да се она очекује у првом кварталу 2021. године.

"До краја године ће доћи одређена количина вакцина и она ће бити намењена здравственим радницима, полицији и војсци. Отприлике би требало негде око седам дана од примања друге дозе вакцине да будемо сигурни да можемо бити безбедни", казао је Ђерлек.

Додао је да и поред масовне вакцинације морамо бити опрезни, због тога што ће се појављивати спорадични случајеви ковида 19 и да ће појава вакцине у, како је рекао, рекордном року бити од изузетног значаја у борби против ковида 19.

Ђерлек је истакао да ће Агенција за лекове у предстојећим данима испитати вакцине "спутњик" и да се неће дозволити да грађани Србије добију вакцину без одобрења Агенције за лекове.

"Врло је битно истаћи да ће све вакцине које буду грађани примали бити бесплатне за све грађане Републике Србије. То је у овако тешкој економској кризи, такозваној корона кризи у свету, од изузетне помоћи за све грађане Србије и то је још један начин како држава размишља о својим грађанима", рекао је Ђерлек.

Упркос томе што је законски рок за Агенцију за лекове да о некој вакцини одговори за четири месеца, Ђерлек је истакао да ће држава учинити све да дâ позитивно или негативно мишљење раније, али не науштрб пацијената.

"Прокуженост је, по речима струке, неких 20 посто и ми колективни имунитет једино можемо постићи имунизацијом и зато нам је изузетно битно да што пре добијемо вакцину", казао је Ђерлек.

"Документација 'Фајзера' и 'Бионтека' биће стручно и прецизно проучена" 

Навео је да су "Фајзер" и "Бионтек" јуче послали документацију и да ће се њихова документација ужурбано, али врло стручно и прецизно проучити.

"Надамо се да ће до краја године доћи прве, не неке велике, количине вакцине, а да ће неких 300–350.000 доћи до марта следеће године", рекао је Ђерлек.

Говорећи о мишљењу одређених чланова Кризног штаба да су мере закаснеле, Мирсад Ђерлек је навео да Кризни штаб функционише тако да свако има право да каже своје мишљење, али да се одлуке доносе на основу гласова свих чланова Кризног штаба.

Ђерлек је истакао да ће се, према проценама, пик постићи између 15. и 25. децембра и да ће се ситуација полако стабилизовати, посебно у Београду.

"У Београду је пре само седам до десет дана било више од 50 одсто новооболелих у целој Србији. Ми у последњих неколико дана имамо број прегледа који је смањен за преко 20 посто, број новооболелих јесте на високој разини, али опет ту негде око 2.000. Очекујем да ће за седам до десет дана почети да пада број новооболелих", казао је Ђерлек.

Навео је да не очекује да ће се то догодити и у осталим деловима Србије, пошто се сада, како је рекао, из Београда епидемија прелива на остале делове Србије.

Ђерлек је замолио грађане да се придржавају епидемијских мера, како би се приближили победи против ковида 19.