Читај ми!

Дан за нама однео највише живота – викенд са новим мерама, затворени кафићи, ресторани и тржни центри

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 69 особа. Потврђена су 7.782 нова случаја заразе коронавирусом. Од 17 часова на снази су нове мере, што значи да до понедељка неће радити кафићи, ресторани, тржни центри, играонице, фризерски и козметички салони...

Лончар обишао болницу у Батајници

Министар здравља у Влади Србије Златибор Лонцар обишао је запослене у новој ковид болници у Батајници.

Он се том приликом уверио како тече пријем првих пацијената оболелих од ковида у овој здравственој установи.

У разговору са Татјаном Аџић, руководиоцем ове болнице и Небојшом Лађевићем, директором анестезије КЦС, министар Лончар је информисан да дијагностика, која подразумева рендген, ултразвук и скенер функционише без проблема, да је успостављено редовно и квалитетно снабдевање лековима и санитетским материјалом, али и храном и потрошном робом, те да ништа од наведеног не недостаје.

Привремена болница на Новосадском сајму – обављају се завршне припреме

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишли су припаднике Војске Србије и волонтере Града Новог Сада који у хали на Новосадском сајму обављају завршне припреме за отварање привремене ковид болнице.

Како је истакао Стефановић, иако повод није радостан пошто се простор припрема за смештај пацијената који су оболели од ковида, охрабрујуће је видети добро садејство војске, локалне самоуправе и људи из Сајма, како би се простор припремио за више од 300 пацијената.

Према речима градоначелника Новог Сада, оно што је најављено то је и учињено за нешто више од 24 часа.

Вечерашњем обиласку је присуствовао и командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић.

Привремена болница на Новосадском сајму – обављају се завршне припреме (Фотo: Министарство одбране)

Ковид болница у Батајници примила прве пацијенте

Ковид болница у београдском насељу Батајница, која је данас отворена, примила је прве пацијенте. Директорка те здравствене установе, др Татјана Аџић Вукићевић, апеловала је на грађане да не долазе самостално у ту болницу, већ да се јаве у пријемно-тријажне центре и ковид амбуланте где ће лекари проценити да ли су за кућно лечење или хоспитализацију.

"Ми људе не можемо да лажемо да немамо места, места имамо, али да се не би направила превелика гужва и превелики хаос у Београду, да се ипак иде преко пријемно-тријажних центара. Чим се стекну услови, ми ћемо преко медија наше грађане обавестити да долазе директно на пријем у нашу болницу", поручила је Аџић Вукићевићева.

Сремска Митровица – 20 пацијената на респиратору

У Сремском округу епидемијска ситуација је нестабилна, али под контролом. У седам општина је више од 3.100 оболелих, у односу на број становника највише у Руми и Пећинцима.

У Сремској Митровици 839 особа је активно оболело, а последњих дана у ковид амбулантама је више контролних него првих прегледа.

У општој болници су смештени сви пацијенти са територије сремског округа, имају још слободних капацитета и довољно медицинске и заштитне опреме.

Драган Малобабић, заменик директора Општа болница Сремска Митровица, каже да су јутрос имали 190 пацијената, од чега је 20 на респиратору.

"Тренутно стање је такво да имамо све више млађих оболелих и болест у овом свом трећег кругу има тежи клинички ток него у ранијим круговима. Доста људи се сами лече и леже код куће тако да бих препоручио да се ипак по појави температуре или других симптома јаве у својим ковид амбулантама и респираторним центрима, и да ако треба буду упућена овамо", поручио је Малобабић.

Косово и Метохија – још 11 преминулих и 478 новоинфицираних

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је још 11 особа од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуле су укупно 1.073 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 478 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.530 узорака.

Aлександровац, предложено затварање вртића и школа до даљег

На данашњој ванредној седници Штаба за ванредне ситуације којом је председавао Дејан Марковић, заменик председника општине Aлександровац донете су нове мере општинског штаба.

Предложено је да Дечја установа "Наша радост" не ради до 15. децембра, као и основне школе до IV разреда које су до сада радиле, пређу на онлајн наставу.

Ове установе су у обавези да се консултују са својим надлежним министарством које доноси крајњу одлуку.

Такође, донета је одлука да две пијаце, бувља и сточна, неће радити 11. и 18. децембра, док ће зелена пијаца радити уз појачану контролу и све мере предострожности.

Закључено је да је ситуација на подручју општине Александровац крајње озбиљна, може се рећи критична са бројем заражених и да су донете мере из крајње нужде како би се смањио ризик од заразе и сачувало здравље грађана.

У крушевачкој болници из Александровца је тренутно 50 особа, три особе су критично, али највећи проблем је што сваког дана има по неколико нових хоспитализованих особа.

Само последњих седам дана преминуло је више лица са подручја општине од последица вируса. Укупан број оболелих је 985, данас 48 новозаражених.

"Није довољно само доносити нове мере ако се оне не поштују"

Није довољно само доносити нове мере ако се оне не поштују, поручио је Ђерлек.

"Главни циљ нам је да успоставимо што бољу контролу над спровођем мера и да замолимо грађане да се што јаче придржавају мера, са већом дисциплином и одговорношћу", закључио је Ђерлек.

Ђерлек о томе да ли се закаснило са мерама: Свако има право да каже своје мишљење

На питање зашто се закаснило се доношењем мера, како то кажу неки епидемиолози, Ђерлек каже да свако има право да каже своје мишљење, али се одлука доноси на основу гласања свих чланова Кризног штаба.

Ђерлек: Неће се дозволити да грађани Србије приме вакцину која није безбедна

Неће се дозволити да грађани Србије приме вакцину коју не одобри Агенција за лекове, тј. које нису безбедне, рекао је Ђерлек.

Врло је битно истаћи да ће све вакцине бити бесплатне за грађане, додао је Ђерлек.

Објаснио је да је законски рок четири месеца да Агенција одговори на захтев, али да ће они учинити све да то што пре ураде, али не науштрб безбедности.

Ђерлек: До краја године ће доћи прве вакцине

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је на конференцији за медије Кризног штаба да се масовна вакцинација протов коронавируса очекује у првом кварталу 2021. године.

Навео је да ће до краја ове године доћи једна количина вакцина против ковида и биће намењена здравствених радницима, полицији и војсци.

Објаснио је да седам дана после примања друге дозе вакцине можемо да кажемо да смо безбедни.

"Појава вакцине у овом рекордном року ће бити од изузетног значаја у овој нашој тешкој борби против ковида 19", рекао је Ђерлек.

Стокић: Велики број пацијената са средњетешком и тешком клиничком сликом

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић каже да су у тој установи хоспитализована 422 пацијента, на механичкој вентилацији је 25 особа.

"Велики број пацијената који су хоспитализовани због тежине клиничке слике спадају у категорију средњетешке и тешке, налазе на интензивној кисеоничкој потпори", додала је Стокићева.

Навела је да као и у другим здравственим установама и у КЦ Војводине има заражених здравствених радника, али да успевају да покрију све капацитете премештањем радника из једне у другу јединицу.

И даље највише оболелих у Београду и Новом Саду

И даље највише новоболелих је у Београду – 1.975, следи Нови Сад 475, Крагујевац 288, Ниш 253, Краљево 207, Панчево 172.

Затим Суботица са 137 случајева, Ваљево 131, Смедерево 124, Ужице 116, Зрењанин 113, Врање и Шабац по 110, Чачак 106, Крушевац 93, Лесковац 92, Трстеник 88, Бачка Паланка 76.

У установама социјалне заштите заражено 2.415 људи

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих у Србији, потврђено је присуство коронавируса код 1.677 корисника и 738 запослених, саопштено је из Министарства рада.

Kако се наводи, укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 1.488, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 649.

Краљево – преминуле четири особе, на лечењу 75 пацијената

У Општој болници "Студеница" у Краљеву тренутно се 75 пацијената лечи од ковида 19, саопштила је та болница.

На интензивној нези је 10 пацијената, од којих су три интубирана и пет на неинвазивној вентилацији.

Током протекла 24 часа примљено је 19 пацијената, отпуштена су 22, а преминуле четири особе. У истом периоду у ковид амбуланти је урађен 271 преглед.

На респиратору 270 пацијената

У последња 24 сата, у Србији је тестирано 22.497 особа, а коронавирус је потврђен код 7.782.

Борбу са ковидом 19 изгубило је 69 особа. Од почетка епидемије у Србији су од последица заразе преминула 1.834 оболела.

На болничком лечењу је 7.841 особа, а на респиратору 270 пацијената.

Епидемијска ситуација у Србији је и даље изузетно неповољна. Највише новоинфицираних и даље је у Београду, следе Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Краљево.

Доктор Предраг Кон каже да здравствени систем у Србији није пукао, али да је пренапрегнут и да је ситуација изузетно тешка.

У Батајници је почела да ради нова ковид болница, која је изграђена за свега четири месеца.

Данас прима прве пацијенте. Половином децембра, почиње да ради и болница у Крушевцу.  

Од данас су на снази и нове мере ради заштите становништва од коронавируса.

Скраћено је радно време ресторана, кафића, барова, клубова, тржних центара, играоница, кладионица, козметичких и фризерских салона, фитнес и спа центара, теретана и базена. Радним данима радиће до 17 часова и неће радити викендом. Позоришта, биоскопи, музеји, галерије радиће сваки дан до 17 сати.

Продавнице прехрамбене робе биће отворене до 21 сат.

Без ограничења радног времена биће апотеке, пумпе за точење горива, достава хране.
Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге – радиће током читавог дана, укључујући и викенд.

Мере је раније требало увести и кашњење ће нас много коштати, рекао је РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који предвиђа да би смиривање епидемијске ситуације могло да уследи тек за Божић.