Читај ми!

Кон: Ситуација је катастрофална, али систем није пукао

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон очекује већ следеће недеље мањи број новооболелих али то неће ићи равномерно у целој земљи јер се вирус ширио различито. Ситуација је тешка а здравствени систем пренапрегнут и треба рачунати да ће ово дуго трајати, рекао је Кон.

Епидемиолог Предраг Кон очекује већ следеће недеље мање инфицираних у Београду јер већ другу недељу нема повећања броја новооболелих.

Ипак то неће много променити тешку ситуацију у целој земљи јер се вирус у појединим деловима тек распламсава.

Слично ће бити и за предстојеће празнике.

"За празнике ће ситуација бити тешка јер ће притисак на болнице бити и даље велики. Мере ће бити на снази док год то буде требало, лично мислим да би оне моглед да буду и оштрије", рекао је Кон за РТС.

Када је реч о нашим грађанима који живе у иностранству Кон каже да треба све учинити да се они одврате од доласка у земљу.

"Ако дође исти број као за Ускрс, ми нећемо то издржати. Систем није пукао али је већ пренпрегнут и ситуација је изузетно тешка", рекао је Кон.

Када је реч о вртићима и нижим разредима основне школе, Кон каже да је ситуација стабилна.

"Било је врло мало преноса вируса међу децом, и иако имамо сада да и наставници оболевају то није било на радном месту", рекао је Кон.