Читај ми!

Тиодоровић: Мере касне, епидемија се распирује и ван Београда

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да ће нас кашњење мера много коштати. Истиче да се епидемија распирује и ван Београда.

Бранислав Тиодоровић наводи за РТС да ће због гужви које су се догодиле по тржним центрима на "црни петак" и следећа недеља бити тешка.

Истиче да посебно забрињава то што се сада епидемија распирује и ван Београда.

"До пре седам, осам дана нисмо имали да нам умиру људи и у болницама, нпр. у Лесковцу, Врању... Сада то имамо и то је веома тешка ситуација која ће допринети томе да - уколико се ове мере не буду стварно поштовале до краја - морам да кажем, гвозденом дисциплином нећемо моћи да изађемо на праву ситуацију која би нам омогућила да буде смирена и контролисана", објашњава Тиодоровић.

Он сматра да је мере требало увести раније и оцењује да ће нас то кашњење много коштати.

"Сигурно да не можемо ефекте мера очекивати онако како смо мислили, мере су требале раније да буду уведене. Моје мишљење је да економија не би била тако угрожена", наводи Тиодоровић.

Додаје да ће се процена ефекта мера вршити за десетак дана и да ће се у складу са резултатима предузимати нови кораци.

"Уколико стварно будемо спроводили мере и уколико се сви будемо, без изузетка понашали како треба, онда би после 15. децембра морали да процењујемо ефекте мера, и можемо да се надамо да их ублажимо, али ипак ћемо морати да рачунамо на то да ћемо одређене морати да продужимо", објашњава Тиодоровић.

Истиче да смиривање ситуације можда можемо да очекујемо за Божић.

"Сигурно је да не можемо ефекте да очекујемо како смо очекивали. Иде нам велики празник Свети Никола, препоручујемо да буде прослављена као Свети Аранђел, у породичном кругу. Имаћемо пред Нову годину ситуацију у којој ће се много људи кретати и куповати поклоне. Тако да смиривање можда можемо очекивати негде за Божић", оценио је Тиодоровић.