Читај ми!

Руска вакцина "спутњик" за лабораторијску контролу стигла у Србију

Прве дозе руске вакцине "спутњик" за лабораторијску контролу стигле су у Србију, потврдио је за РТС председник Србије Александар Вучић.

Русија је данас на лабораторијску проверу у Агенцију за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) доставила 20 доза своје вакцине "спутњик".

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да ће првих 20 доза вакцине "спутњик" бити испитано на Торлаку.

"БИА их је проследила тамо и наши стручњаци имају времена да наредних дана и недеља то испитају и кажу да ли можемо то да прихватимо или не", рекао је Вучић.

Каже да ће бити испитана упоредо са "Фајзеровом" вакцином, за коју је такође тражена регистрација.

"Очекујемо пре краја године да добијемо прве количине 'Фајзерове' вакцине, то ће бити мали део, али значјано већи део у јануару и фебруару ћемо добити. Очекујемо да до краја фебруара и почетка марта добијемо 350.000 'Фајзерових'", навео је Вучић.

Председник је поручио да ће вакцина за све људе бити бесплатна.

"Не можете да натерате неког ко неће да прими вакцину, али сматрам да су неодговорни сви који позивају да се не прими", истакао је Вучић.

Почетком недеље, председница Владе Ана Брнабић разговарала је на видео-конференцији са министром индустрије и трговине Руске Федерације Денисом Мантуровом, који је упознао премијерку с тим докле се стигло са производњом руске вакцине против коронавируса "спутњик".