Читај ми!

Ђерлек: Уводимо још ригорозније мере ако не видимо резултате за десет дана

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да се очекује да Влада сутра усвоји нове мере које би ступиле на снагу од петка. Истиче да се епидемијска ситуација погоршава из дана у дан и да је то сигнал да је потребно реаговати, јер је очигледно да постојеће мере нису дале жељене резултате.

Мирсад Ђерлек је, гостујући у Дневнику РТС-а, навао да, ако се успостави контрола нових мера и ако буде постојала масовнија подршка грађана (који би требало да покажу максималну одговорност и дисциплину), верује да је реално очекивати боље резултате.

Наводи да је тешко предвиђати, али да се резултати очекују за седам до десет дана од дана ступања на снагу мера.

Према новим мерама, угоститељски објекти и објекти услужних делатности, међу којима и тржни центри, моћи ће да раде само до 17 сати радним данима, а викендом неће моћи уопште да раде.

Ђерлек каже да ће се после десетак дана поново евалуирати ситуација, и ако буде потребно, могу се очекивати још ригорозније мере.

Рекао је да је број новооболелих у Београду у некој стагнацији. Међитим, ковид капацитети су пуни и лекари и директори се труде да прерасподелом обезбеде места за пацијенте са тешком клиничком сликом.

Државни секретар Министарства здравља је рекао да је на територији целе Србије ситуација иста или слична – врло озбиљна, тешка и неизвесна.