Читај ми!

Ванредна ситуација и у Апатину и Лебану, Институт Бањица поново у ковид систему

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 183.437 особа, а тестирано је више од 1.800.000. Од последица ковида-19 преминулe су 1.652 особе, објављено је на сајту covid19.rs.

Ванредно и у Лебану

Због погоршања епидемијске ситуације Кризни штаб општине Лебане прогласио је ванредну ситуацију.

У овој општини прошлог месеца коронавирус потврђен је код 110 особа, а само у протекла два дана код готово 40 грађана. Лекари у ковид амбуланти не дужу главу од посла.

"Јуче смо имали 88 прегледа, а пре седам дана је било 22 што је драстична разлика и оптерећење за наше и здравствене раднике. Апел грађанима је да поштује мере које је предложила Влада Републике Србије, да се носи лична заштитна опрема, поштовање дистанце, што чешћа дезинфекција", каже директор Дома здравља у Лебану Владан Станојевић.

Кризни штаб општине Лебане наложено је ригорозније поштовање мера.

"Немамо повећан број лица заражених из установа. То је у претходном периоду био Основни суд где је сада ситуација стабилна и под контролом, у осталим установама имамо троје деце која су позитивна укупно на територији општине, мада су већ и они сад на онлајн настави јер то су деца петог разреда, што се тиче дечјег вртића, тамо немамо случајева", наводи Иван Богдановић, председник општине Лебане.

Спровођење прописаних мера контролишу инспекцијске службе које су непрекидно на терену. Прекшаји у угоститељским објектима, трговинским радњама и предузећима до сада нису забележени.

Двеста пацијената у Чачку, пет смртних случајева

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализован је 200 пацијената. У респираторном центру смештено је 19 пацијената, од којих је 12 на респираторима.

У протекла 24 часа био је пријем 19 пацијента, отпуст 6 пацијента, 1 транспорт за Београд и 5 превода у Плаву халу где се тренутно налази 28 пацијената.

Било је и пет смртних случајева.

За последња 24 часа у пријемно - тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције био је 241 преглед, од чега је 150 првих прегледа.

Од 647 резултата тестирања, из Чачка је 212 позитивних, из Лучана 53, из Горњег Милановца 27 и из Ивањице 40 позитивних.

Фајзер и Бионтек данас подносе захтев за регистрацију вакцине против ковида у Србији

Koмпаније "Фајзер" и "Бионтек" данас предају Агенцији за лекове и медицинска средства неопходну документацију за регистрацију вакцине против ковида у Србији, сазнаје РТС.

Ово је јуче договорено на састанку представника компанија са председницом Владе и министром здравља. 

Новозаражено 246 у Златиборском округу

У Златиборском округу ковид-19 потврђен је код још 246 особа, саопштио је ужички Завод за јавно здравље.

Највише новозаражених је у Ужицу 80, а следе Бајина Башта 33, Ариље 29, Пријепоље 26, Пожега 25, Прибој 23, Нова Варош 12, Чајетина 11, Косјерић 4 и Сјеница 3.

Од почетка епидемије у Златиборском округу је 6.814 особа позитивних на ковид, а само у новембру 3.581.

Највише оболелих је у Ужицу 2.060 од почетка епидемије, а само у новембру 1.065, затим Пријепољу 794 (401 новембар), Пожеги 742 (356) и Прибоју 700 (377), а најмање у Косјерићу 257 (159) и Сјеници 280 (107).

У Мачванском округу још 270 позитивних узорака

Највише новозаражених је у Шапцу 106, у Лозници 52, Богатићу 31, Владимирцима 12, Коцељеви 6, Малом Зворнику 15, Љубовији 31, Крупању 17.

Активно оболелих особа у Шапцу је 1.011, а у Мачванском округу 2.557.

У шабачкој ковид амбуланти јуче су урађена 424 прегледа, од тога 245 првих.

У Сокобањи 175 пацијената, запослено још 20 радника

У Специјалној болници у Сокобањи хоспитализовано је 175 ковид пацијената који имају средње тешку и тешку клиничку слику, док је заражено 14 здравствених радника, каже директорка те здравствене установе Весна Милановић, која наглашава да су капацитети болнице пуни.

Одлуком Владе Србије у радни однос у ту здравствену установу примљено је четворо лекара, 14 медицинских сестара и две спремачице, а Милановић каже и да су убачени помоћни лежајеви.

"Медицинске сестре су почеле јуче да раде, а лекари и спремачице ће од сутра", каже Милановић за Танјуг.

Пацијенти су из Сокобање, Алексинца, Књажевца, Неготина, Ражња, Кладова, Зајечара и, највише из Београда - 92.

Милановић наводи да је стање заражених здравствених радника добро, те да је једна медицинска сестра због пнеумоније смештена на болничко лечење, док су остали на кућном лечењу.

У Ужицу хоспитализовано 175 пацијената

У ужичкој општој болници смештено је 175 пацијената позитивних или сумњивих на ковид 19, а то је 37 више него јуче.

Двадесет четири особе су на интензивној нези а 10 на респираторима.

У издвојеном болничком одељењу у Пожеги је 50 пацијената, 21 мање него јуче, а у ковид болници 143, односно пет мање него јуче.

Већина хоспитализованих у Сомбору има тежу клиничку слику

У респираторној амбуланти Опште болнице "Др Радивој Симоновић" у току јучерашњег дана прегледано је 96 пацијената.

На болничком лечењу налази се 81 пацијент позитиван на ковид, од тога је шест пацијената на механичкој вентилацији и четири пацијента на неинвазивној вентилацији.

Већина пацијената има тежу клиничку слику и захтевају кисеоничку потпору.

Већи број здравствених радника који су били ковид позитивни враћају се из самоизолације на посао. Тренутно је позитивно 67 здравствених радника.

КЦВ: Највећи број тешких случајева од почетка епидемије

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) тренутно се лечи 405 пацијената оболелих од ковида-19, а код 27 пацијената лечење захтева примену механичке вентилације.

Претходну ноћ у тој здравственој установи обележио је највећи број хоспитализованих ковид пацијената од почетка епидемије, као и највећи број пацијената са тешким здравственим стањем, наводи се у саопштењу.

Код великог броја осталих хоспитализованих заражених пацијената, примењује се интезивна кисеоничка терапија.

У Војној болници у Петроварадину тренутно се лечи 32 пацијента оболелих од ковида.

Због пораста броја хоспитализованих пацијената, КЦВ је био принуђен да обезбеди додатне смештајне капацитете и да реорганизује људске ресурсе.

Бањица поново у ковид систему

Како сазнајемо у Заводу за хитну медицинску помоћ, пацијенти заражени коронавирусом јутрос се возе у Институт за ортопедске болести на Бањици.

Институт је од данас трећи пут у ковид систему.

Тешка ситуација у "Мишовићу", на лечењу 356 ковид пацијената

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" тренутно је на лечењу од ковида 356 пацијената и сви капацитети су попуњени, каже помоћник директора те здравствене установе др Предраг Савић.

"Изузетно је тешка ситуација у болници, сва места су попуњена. Клиничка слика пацијената који су тренутно код нас на лечењу је неупоредиво тежа него код пацијената који су били у претходна два таласа, тако да сада и болничко лечење дуже траје", рекао је Савић за Танјуг.

Рекао је да су 83 пацијента у јединици интензивне неге, да је 21 интубиран и на респиратору, а да су остали на високим протоцима кисеоника.

Наводи да пацијенти оболели од ковида у просеку остају на лечењу око 12 дана, а да пацијенти који су били интубирани остају и дуже од месец дана.

У "Мишовићу" се лече и деца заражена коронавирусом, тренутно је у болници двадесет четворо деце, са 17 пратилаца.

"Сва деца су са лакшом клиничком сликом. Ковид-19 код деце углавном прати висока температура и најблаже упале плуће", навео је он.

Каже да је од 1.222 запослена у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" коронавирусом заражено седамдесет двоје лекара, сестара, техничара, запослених у техничкој служби.

У српским срединама на КиМ још једна особа преминула и 79 новооболелих од ковида

У српским срединама на КиМ од последица ковида 19 преминула је још једна особа - из Звечана, укупно 56 од избијања епидемије, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Тестирано је још 207 узорака, међу којима је 79 инфицираних особа.

Инфициране особе су из Косовске Митровице - 17, Звечана - 13, Лепосавића - 10, Зубиног Потока - 13, Грачанице - 7, Липљан - 3,  Пећи -1, Косовске Каменице - 6, Прилужја - 2 И Гњилана - 7.

Од почетка епидемије средином марта, тестирано је 9.073 особа, међу којима је код 2.438 потврђено присуство вируса.

Активних је 1.116 случајева, док је 1.265 излечених.

На болничком лечењу је 69 пацијената, од којих 67 у Митровици а двоје у Нишу. Остали су у изолацији.

Ванредна ситуација и у Апатину

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ, на основу предлога Штаба за ванредне ситуације, донела је одлуку о проглашењу ванредне ситуације.

У овом моменту је 245 активних случајева заражених коронавирусом и 511 контакт особа који имају обавезу самоизолације у трајању од 14 дана.

Спортске хале ће за све ученике бити затворене у наредне три недеље.

Девет нових случајева у Грачаници

Према информацијама Кризног штаба општине Грачаница, на основу последњих резултата ковид-19 потврђен је код још девет пацијената.

На болничком лечењу због ковида је 48 пацијената и сви су адекватно збринути и под сталним медицинским надзором.

Кризни штаб општине Грачаница упозорава мештане да је епидемиолошка ситуација изузетно тешка али да је здравствени систем стабилан и да је спреман да 24 сата пружи помоћ сваком пацијенту.

До сада је од ковид-19 на територији општине Грачаница потврђен код 234 пацијаната.

Ситуација у Врању – 276 прегледа, 126 пацијената у болници

У врањској ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 276 прегледа, а укупан број првих прегледа је 144.

Узоркована је крв код 179 пацијената и сачињена су 133 РТГ плућа. Такође, урађена су три пи-си-ар теста и 167 антигенских тестова, од којих је 86 негативних и 81 позитиван.

Дијагностикована је бронхопнеумонија код 27 пацијената.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 126 пацијената. Од тог броја 115 је позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом су 124 пацијента, на кисеонику 45. На болничко лечење примљен је 21 пацијент, а отпуштено је 16, од којих су три транспортована у Сурдулицу.

Тренутан број слободних постеља је 24, саопштава Градски штаб за ванредне ситуације.

У лесковачкој болници 161 пацијент

Почетком новембра ситуација у Лесковцу била је добра, на лечењу је било свега десетак пацијената. Данас је у болници 161 заражени коронавирусом.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић каже за РТС да се у четири ковид амбуланте свакодневно прегледа 300 пацијената.

"Пет пацијената у болници је јуче преминуло, четворо је на респиратору", рекао је Цветановић додајући да у ковид систем улази и служба за неурологију са 40 кревета.

Додаје да се у фирмама поштују превентивне мере и да се јављају спорадични случајеви.

Извештај Срђана Цонића

Заражен 31 корисник и 41 запослени у Геронтолошком центру Београд

Срђан Димитријевић, в. д. директора геронтолошког центра Београд, наводи за РТС да је заражен 31 корисник и 41 запослени.

Тринаест корисника је у болници и један запослени, а остали су на кућном лечењу. 

"Свакодневно неколико пута у току дана се контролише ситуација. Први случајеви јавили су се на одељењу где су независни корисници, који могу сами да воде бригу о себи. Немогуће је потпуно ограничити њихово кретање, пре свега ка здравственим установама, и њихово дружење и комуникацију", навео је Димитријевић.

Најстарија корисница која се заразила и оздравила била је 95-годишња Ана Ковачевић, додаје в. д. директора геронтолошког центра Београд.

Ђерлек за РТС: У целој земљи ситуација тешка и неизвесна

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је погоршање ситуације из дана у дан сигнал да треба реаговати и донети нове мере јер је, додаје, очигледно да постојеће нису дале резултате.

"Ако успемо да успоставимо контролу нових мера и ако будемо имали масовнију подршку грађана, који треба да покажу максималну одговорност, реално је очекивати да ћемо имати добре резултате. Резултати се очекују за 7-10 дана од ступања на снагу нових мера", наводи Ђерлек.

Додаје да су капацитети у Београду су попуњени, више је пријема пацијената него отпуста.

"Ситуација у целој Србији је тешка и неизвесна, морамо се борити у целој земљи", навео је државни секретар Министарства здравља.

У јагодинској болници 70 пацијената

У Поморавском округу последњих дана свака друга тестирана особа је позитивна на коронавирус. Број пацијената испред ковид амбуланти се не смањује, у сваком тренутку чека између 30 и 50 пацијената.

На ковид одељењу у Јагодини лечи се 70 пацијената, каже за РТС Милош Лукић, директор болнице.

Додаје да су спремни да прошире капацитет ако то буде било неопходно.

"Као и у другим градовима, наши здравствени радници изложени су максималном напору, као и сво остало особље. Они имају један мотив више, ово је прилика да покажу своју хуманост и мислим да раде најбоље могуће. Наравно да су на граници снаге али реорганизацијом покушавамо то да надоместимо", напомиње Лукић.

Јуче је у амбуланти обављено 410 првих прегледа, од којих је 220 пацијената тестирано антигенским тестом.

Према последњим подацима, у Србији је коронавирус потврђен код још 7.999 особа, а од последица заразе преминуло је 48 пацијената. Тестирано је 22.837 узорака. На респиратору је 269 пацијенaта.

Од петка, 4. децембра, ступају на снагу нове мере – угоститељски објекти и објекти услужних делатности, међу којима и тржни центри, моћи ће да раде само до 17 сати радним данима, а викендом неће моћи уопште да раде, сазнаје РТС. Нова ограничења радног времена и за козметичке и фризерске салоне, као и за теретане.

Како предвиђају нове мере, продавнице прехрамбене робе моћи ће да раде сваки дан до 21 сат, укључујући и викенд.

Нема говора о полицијском часу, ванредном стању, само ограничење радног времена, надам се да ће Влада то у четвртак усвојити, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић за РТС, додајући да ће та мера важити бар наредна два викенда. 

Тиодоровић је рекао да ћемо пред предстојеће празнике морати да уведемо мере за грађане Србије који долазе из иностранства.

"Пи-си-ар обавезно, ко није дошао са тестом, мора у карантин од 10 дана", навео је члан Кризног штаба.

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Батут", каже за РТС да ретестирање за особе које су завршиле лечење није потребно.

Директор Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша рекао је да се брзина погоршавања ситуације у Србији смањује, да се нада да се наша земља приближава пику и да ће врхунац стићи што пре.

"Без обзира на то, ми можемо очекивати да ће, и након постизања пика притисак на болнице, нарочито на интензивне неге, да се настави још неколико недеља после тога, јер развој озбиљне форме болести траје отприлике 10 дана, две недеље", казао је Ивануша за РТС.