Читај ми!

Директорка "Батута" објашњава када престаје инфективност и ко би требало да се тестира на коронавирус

У претходна 24 сата тестирано је највише људи од почетка епидемије, највише је и позитивних. Ко, када и којом врстом теста би требало да провери да ли је позитиван на корону? Колико би особе без симптома требало да буду у карантину и да ли се у овом таласу епидемије ради ново тестирање оних који су били на болничком лечењу, или у изолацији? Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Батут", каже за РТС да ретестирање за особе које су завршиле лечење није потребно.

Верица Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавила је да је тестирање пи-си-ар методом, који је суверен за дијагностиковање ковида 19, у примени од самог почетка епидемије.

"Трајањем епидемије дошло је и до развоја тестова за брзо откривање вируса, који се користе пре свега када имамо велики број инфицираних. У питању су антигенски тестови. Ако неко има температуру и кашаљ, њих (тестове) треба урадити за два до три дана од појаве симптома. На услузи су домови здравља, у ковид амбулантама могу да ураде и то тестирање, резултат стиже врло брзо и поставља се дијагноза као да је урађен пи-си-ар тест. Ако је антигенски тест негативан а особа има симптоме, тада је потребан пи-си-ар тест", истиче Јовановићева.

Према њеним речима, ретестирање за особе које су завршиле лечење није потребно.

"Ради се о примени протокола који су утврдили СЗО и Европски центар за контролу болести и Центар за контролу болести. Ми смо то применили од августа. После 14 дана проведених у кући, закључком лекара је завршена и инфективност за онога ко је био позитиван на корону. Кад је у питању лечење у болници, лекар одлучује колико ће још пацијент остати у кућним условима, али ретестирање није потребно", казала је Јовановићева.

Наводи да, према стручној литератури, нема инфективности после 14 дана.

"Није потребно ретестирање, потребно је пратити симптоме, обратити се ковид амбуланти ако неко у вашем окружењу има ковид 19. До појаве симптома треба примењивати мере заштите", истакла је Јовановићева.

Пошто се у свакодневном раду срећу с коронавирусом, за здравствене раднике, као и за остале грађане, важи исти принцип.

Напомиње да је довољан извештај лекара и да послодавац на основу тога треба да прими запосленог.

Указује да у нашој земљи блиски контакти остају у карантину 14 дана.

"У неким другим земљама тај период је скраћен на десет дана. Код нас је 14 дана. Све стручне препоруке се прате и ја верујем да ће током времена бити бројних промена, али на добробит свих нас. Све што се примењује у свету, праћења и контрола епидемије, примењује се и код нас", закључује Јовановићева.