Читај ми!

"Следи нам најтежа седмица, могућа поновна затварања"

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи нове ковид болнице у Крушевцу, капацитета 490 лежаја, а која би, каже, требало да буде отворена средином децембра. Следи једна од најтежих седмица по питању коронавируса, упозорио је председник.

"Данашњи бројеви су лошији него прошле недеље, оно што сам видео у првим сатима. Сигурно следи једна од најтежих седмица, али борићемо се и верујем да ћемо се изборити заједно", рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Будући да је за сутра најављена седница Кризног штаба, Вучић је рекао да ће надлежни послушати и прихватити све одлуке и препоруке Штаба, али их је замолио за разумевање, јер, каже, држава мора да плати и болнице, и плате и пензије, које жели да повећава.

"Да имамо у виду да ако све затворимо, не знам од чега ћемо моћи све да платимо. Нисмо имали проблеме, нећемо их ни имати, молим их да то имају у виду, али ћемо ми све њихове одлуке спроводити у дело", рекао је Вучић.

Рекао је да су због лоше епидемиолошке ситуације у земљи могућа поновна затварања, нарочито у секторима угоститељства и туризма, али је истовремено најавио да ће држава, уколико до тога дође, помоћи том делу привреде новим мерама.

"Ако будемо морали да затварамо, а очигледно је да се ближимо томе, посебно у делу угоститељских и туристичких потенцијала, добра вест је да ћемо пронаћи начин да им помогнемо, да ли кроз плаћање још једног минималца или некако другачије, видећемо", рекао је Вучић.

Додаје да је ситуација у економији "ужасна" када многи сектори не раде, али истиче да је држава успела да "уштеди за црне дане" и да би људи из тих сектора требало да буду задовољни, јер ће држава учинити све да им помогне.

Отварање болнице средином децембра 

Председник је најавио вечерас да ће нова ковид болница у Крушевцу бити завршена до 15. децембра.

Вучић је током обиласка радова и разговора са радницима у трећој смени, рекао да се они веома труде да што пре заврше ту болницу, како би могла да прими прве пацијенте.

Казао је да ће болница имати 150 кревета интензивне неге и 350 за полуинтензивну негу.

Запитао је раднике да ли ће све бити готово најкасније до Светог Николе и добио од њих потврдан одговор.

Председник је рекао да ће се ту лечити не само облели од ковида из Крушевца, већ и из Трстеника и других градова у том делу Србије.

"Хвала вам на љубави према земљи и жељи да помогнете", поручио је Вучић.

Рекао је да за нову ковид болницу у Батајници има доста пријављених добровољаца, здрваствених радника, и изразио уверење да ће исто тако бити пуно њих који ће желети да помогну и у новој ковид болници у Крушевцу.

"Они који се боре су увек ту, а они који неће се увек склоне", прокоментарисао је Вучић.

Пацијенти у Батајници за неколико дана 

Председник је додао да за три-четири дана следи пријем првих пацијената у Батајници, најкасније до петка ујутру.

Додао је да су у болницу у Батајници већ "убачени" два скенера, два рендгена, два ЦТ уређаја, лабораторија...

Он је приметио да постоје бројни проблеми када се нешто, а посебно болница, гради за врло кратко време, јер не може све да се предвиди унапред, ни кад је реч о набавци материјала, ни потребних радника, мајстора, заваривача, којих нема...

Додао је и да жали што није одлучено да се граде три нове ковид болнице, онда када се мислило да смо завршили са ковидом, јер је, каже, таква једна болница потребна у Војводини.

"Са ове две болнице мораћемо да покријемо велики део Србије, сбр да покријемо, а Батајница ће, злу не требало, морати да прими и део људи из Војводине", рекао је Вучић.

Навео је и да ће у крушевачку болницу бити допремљено 150 нових респиратора, а у Београду 250.

Упитан за нападе на др Предрага Кона, уз констатацију да се недовољно показује поштовања према људима у болницама који се боре за људе оболеле од короне, Вучић је рекао да нападају човека који не зарађује на томе што ради, а ради сваки дан.

"Што се тиче др Кона, било је различитих примедби. Има пријатељских и има оних застрашујућих и зачуђујућих. Нападамо човека, као и друге, попут Пелемиша, Јанковића, Јовановићеве, Кисић-Тепавчевић, који се боре сваког дана за наше грађане. Разумем да нама у Србији много тога увек смета и да морамо да пронађемо кривца", рекао је председник.

Три главне целине болнице у Крушевцу

У војном комплексу Расина се од 10. августа ужурбано ради на изградњи ковид болнице. У току су завршни радови на објектима.

Три су главне целине - интензивна, полуинтензивна нега и централни део. Ту су и вешерница, менза, капела.

Споља се ради на уређењу инфраструктуре и припреми за асфалтирање саобраћајница. Тренутно је ангажовано 450 радника који раде у две смене.

Ковид болница у Крушевцу имаће 490 кревета, од тога 150 на интензивној нези.

Клинички центар Ниш, под чијом ингеренцијом ће бити ова болница, крајем прошле недеље расписао је конкурс за 641 медицинског радника - 126 лекара различитих специјализација, 439 медицинских сестара и више десетина техничара.

По завршетку грађевинских радова следи опремање објеката и инсталирање најсавременије опреме.