Читај ми!

У Институту за мајку и дете нема тежих пацијената, педијатар објашњава симптоме ковида

Професор Владислав Вукомановић, кардиолог педијатар Института за здравствену заштиту мајке и детета каже за РТС да у тој болници нема заражене деце са тежом клиничком сликом.

Доктор Владислав Вукомановић подсећа да Институт за мајку и дете није класична ковид болница, али има ковид тријажно одељење и ковид интензивну негу.

"Тренутно је око шест болесника код којих је потврђена ковид инфекција. У Интензивној нези немамо болесника, што значи да најтежих случајева, на срећу, имамо веома мало и то је тренд од марта, па до сада", објашњава доктор Вукомановић.

Истиче да је број болесника у тријажном одељењу све већи.

"До сада је примљено око 300 болесника, а само у последња два месеца 100 болесника", наводи доктор Вукомановић.

Каже да је велики број асимптоматске деце која углавном представљају опасност преношења вируса ка старијима.

"Симптомалогија је обично веома тривијална. Или се ради о запушеном носу или цурењу из носа, повишеној телесној температури, сувом кашљу, а у односу на старије са ковид инфекцијом, чешћи су болови у стомаку, пролив и повраћање", објашњава доктор Вукомановић.

Истиче да је важна породица јер у породици могу да се стекну навике и да се деца упозоре шта је неопходно да раде - да се науче да перу руке, носе маске и избегавају блиске контакте.

"Нама је важна епидемиолошка анамнеза веома важна. Уколико се код детета појави нека симптоматологија која може да укаже на ковид 19, веома детаљно се распитамо о томе да ли постоје чланови породице који су испољили клиничку слику или се лече од инфекције и на тај начин их и третирамо и евентуално узоркујемо брзим антигенским тестовима", каже доктор Вукомановић.

Објашњава да је правило да се пи-си-ар тестови не понављају уколико су брзи антигенски тестови позитивни.

"Број оболелих здравствених радника расте" 

Доктор Вукомановић сматра да је прелазак на онлајн наставу средњошколаца и старијих основаца добра мера. 

"У периоду када деца нису одлазила у обданиште и школу, број хитних пријема је био значајно смањен. Било је мање и других инфекција, тако да мислим да је то добра мера и да ће успети да се заравни стрми део заражавања", сматра доктор Вукомановић.

Каже да је елективни програм у Институту за мајку и дете сведен на минимум.

"Постоје деца код које је неопходно дати биолошку терапију, она се и даље примају. Хитан пријем, хируршки или педијатријски се збрињава редовно и регуларно", наглашава доктор Вукомановић.

Истиче да број оболелих здравствених радника расте.

"Од почетка пандемије је у Институту облолео више од 100 запослених, сада постоји тај тренд акцелерације. Углавном су то здравствени радници јкоји су инфекцију донели од куће. Број оних који су инфицирани хоризонталном трансмисијом у самој болници је минималан", наводидоктор Вукомановић.

Каже да не би мењао праксу када је реч о вакцинацији деце.

"Треба их вакцинисати против грипа и чекати вакцину против коронавируса која ће, надам се, доћи крајем ове године или почеткомн следеће. Спремају се већ приоритети и праве се озбиљни планови како на најбољи начин заштитити становништво", истиче доктор Владислав Вукомановић.