Читај ми!

Ашанин за РТС: Систем пренапрегнут, за мање од два сата попуњено десет места у интензивној нези

У болницама је смештено близу 7000 пацијената. Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже за РТС да се тренд повећања прегледа у ковид амбулантама у Београду повећао за 60 одсто. Истиче да пацијенти стално пристижу и да је систем пренапрегнут.

Милика Ашанин је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да ће се за две недеље видети исходи "црног петка". 

"Ових дана преко целог дана не постоји ни дан ни ноћ, ни викенд. Пацијенти стално пристижу, чека се да се испразни неки кревет. Ситуација и у граду и у здравственим установама је пренапрегнута. Последњих недеља у ковид амбулантама тренд у Београду повећава за 60 одсто. Имали смо током дана у ковид амбулантама око 3.500, а сада их буде и 6.200", навео је Ашанин.

Четири клинике КЦС-а су у ковид режиму.

"Све здравствене установе су једниствене, стално размењујемо искуства. Све чинимо да проширимо капацитете. Сваки пацијент који захтева хоспитално лечење добија кревет. Три клинике са Инфективном су у ковид систему. Ми смо пре два дана успели да проширимо капацитете интензивне неге са десет кревета и десет респиратора на Клиници за грудну хирургију. За непуна два сата смо попунили те кревете", казао је Ашанин.

Ашанини истиче да је блокиран пријем у тријажне амбуланте.

"Ми данима прегледамо на Инфективној клиници, прегледамо око 400 пацијената, током ноћи стотинак. Међу њима има и оних који нису можда ни прошли ковид амбуланте. Сви они који имају симптоме, да иду у ковид амбуланте. Молим у ковид амбулантама да те пацијенте до краја обраде, им се уради дијагностиика и да се тек онда шаљу у пријемно-тријажне центре, иначе ћемо имати застоје", истакао је Ашанин.

У овом тренутку се, наводи, 280 лекара КЦС-а бави ковид пацијентима и око 580 медицнских сестара.

"Ми смо уз ВМА једина нековид здравствена установа. Примамо све болеснике - хитна и ургентна стања и хроничне болеснике. Морали смо да редукујемо, али то вршимо плански. Оставили смо одређени број термина у Поликлиници да грађани и даље могу негде да буду прегледани. Оставили смо 10.000 термина за прве прегледа. У овом моменту уз огромне напоре ипак успевамо да задовољимо доста добро потребе грађана", напоменуо је Ашанин.

Истиче да је битно да се у данима отвори боница у Батајници.

"Она ће организационо припадати КЦС-у. Ми смо поносни на то. Мислим да ћемо као КЦС одговорити том задатку. Ту ће бити велики број кревета у јединицама интензивне и полуинтензивне неге. Расписали смо конкурс за 252 доктора медицине или специјалиста, јавило се око 400, а расписали смо конкурс за 1010 медицинских сестара и техничара, а јавило се на конкурс око 300", закључио је Ашанин.