Читај ми!

Без нових мера у домовима за старе, апел запосленима да се чувају како не би унели вирус

Према последњим подацима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у домовима је присуство ковида 19 потврђено код 811 корисника и 492 запослена. Тренутно у државним и приватним домовима за старе борави око 15.000 корисника, а у том сектору ради 10.000 људи.

Председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић каже да је, имајући у виду целокупну епидемиолошку слику, пораст броја позитивних међу корисницима и запосленима у домовима за старе очекиван јер запослени свакодневно излазе и улазе у домове.

"И даље примењујемо све мере заштите, ништа нисмо попустили и даље све што је препоручено спроводимо у дело", нагласио је Миловановић.

Раније је постојала обавеза карантина у домовима за старе а сада постоји препорука али не и инструкције које би обавезивале све домове на ту примену.

"Због мањка расположивог кадра само део домова успева да спроведе да запослени раде у сменама од по две недеље а онда две недеље проведу код куће у карантину", објашњава Миловановић.

Председник Удружења приватних домова за старе каже да треба рећи да има и пуно домова у којима се ковид никада није појавио.

"Од марта месеца смо мање више у домовима сви изоловани. Трпезарије и дневни боравак се користе по групама, по спратовима. Неме прослава и мешања по спратовима. Посете нико није забранио али је услов да је напољу 18 степени а сада то није могуће, тако да посета нема", каже Миловановић.

Када је реч о тестирању корисника домова за старе Миловановић каже да се у ранијем периоду то радило и превентивно али да сада то није могуће због оптерећености ковид амбуланти.

"Ако се појави неки случај ковида онда се, у случају да је један, обраћамо ковид амбуланти а ако је више онда се обраћамо Заводу који шаље екипу за тестирање", објашњава председник Удружења приватних домова за старе.

За сада нема нових мера које би могле да се примењују у домовима за старе и једино остаје апел запосленима да се они сами чувају како не би унели вирус у домове.

"Само можемо да апелујемо на наше запослене да се чувају али они сваког дана одлазе и долазе на посао, иду у своје породице. Свакако је битно да и они и њихови укућани све контакте сведу на минимум", рекао је за РТС Председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић.