Читај ми!

Због ковида, болнице за дан троше вишемесечне залихе кисеоника

Потрошња медицинског кисеоника у Србији већа је него икада пре. Производња и дистрибуција од болнице до пацијента представља сложен процес. Због тога су фабрике за производњу медицинског кисеоника веома важне у борби против ковида 19.

Болнице широм Србије се убрзано пуне. И многи оболели од ковида 19 имају тешку обострану упалу плућа. Да би дисали, неопходан им је кисеоник. Потрошња и у Србији већа је него икада пре.

О томе сведоче изјаве лекара и званичника који су претходних дана наводили да се садашње и редовно стање не могу поредити.  

"А онда смо имали најчешће 150 пацијената који су имали кисеоничку потпору, и трошили пет тона кисеоника дневно, у нормалном режиму рада ми трошимо све то за три месеца", каже проф. др Зоран Башчаревић, директор Института за ортопедске болести Бањица.

"Само за један дан се потроши кисоника као раније за два месеца", истиче покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

"Рецимо, КБЦ Звездара за један дан потроши кисеоника колико у нормалним условима троши за више од месец дана", навео је министар здравља Златибор Лончар.

Стална кисеоничка потпора многима је потребна

Сатурација показује колики је ниво кисеоника у крви, и проверава се пулсним оксиметром. Она је један од најважнијих показатеља стања пацијената оболелих од ковида 19. Многима је због обостране упале плућа неопходна додатна количина кисоника, или стална кисеоничка потпора. 

Иако обавијена густом маглом, и фабрика за производњу течног медицинског кисеоника била је видљива, показујући и на тај начин свој значај у борби против сада већ највеће светске пандемије.

Др Кристина Станковић, руководилац продаје медицинских гасова у фабрици "Месер техногас" а. д., истиче да је та фабрика жила куцавица борбе против ковида у Србији. Њихове фабрике су у Смедереву, Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу. 

"И на тај начин покривамо целу територију РС и потребе здравствених установа и пацијената који су оболели од ковида 19", истиче Кристина Станковић. 

Резервоари испред болница 

Због епидемије, а да би кисеоник у сваком тренутку био обезбеђен, испред многих здравствених установа или привремених болница – опште болнице у Лесковцу, испред Арене у Београду, Клиничког центра Србије, Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић", испред ВМЦ Карабурма – постављени су резервоари за течни медицински кисеоник.

У установама које имају централни систем снабдевања додатно су адаптирани услови, а због неопходности кисеоника у сваком тренутку, поједине подстанице су проширене.

"Производња ради у континуитету, наше залихе се одржавају увек у истом нивоу, тако да је тај процес са наше стране увек обезбеђен колике год да су потребе. Наше фабрике раде и викендом, суботом, недељом, залихе се контролишу уредно", истиче Кристина Станковић. 

Додаје да је кисеоник најважнија ствар зато што представља живот и један је од елемената који су најшире распрострањени у природи. У медицини има широку примену, његове терапеутске индикације су велике.

Дуг пут од фабрике до пацијента 

Иза пута од фабрике до пацијента је сложен и велики процес. Кристина Станковић истиче да се цистерне пуне течним медицинским кисеоником и онда се дистрибуирају до болница. Затим се прикаче на резервоар или централни систем снабдевања, долазе до пацијента. 

Боце се пуне у пунионицама и затим се шаљу до пацијената. 

"Кисеоника ће увек бити довољно за потребе наших здравствених установа! Оно што бих заиста замолила, апеловала на све здравствене установе, а то је да се боце редовно враћају, јер је сада свака боца важна, важна је сваком пацијенту", додаје Станковићева. 

У овом тренутку на болничком лечењу широм Србије је готово 7.000 пацијената, већини је у борби против ковида 19 у неком тренутку неопходна и кисеоничка потора. На респиратору су у овом тренутку чак 243 пацијента.