Читај ми!

Алармантни дневни подаци – преминула 41 особа, још 7.579 заражених коронавирусом

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминула 41 особа. Потврђено је 7.579 нових случајева заразе коронавирусом.

Кон: Ситуација критична, свакако се закаснило са мерама

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, изјавио је да је ситуација у вези са коронавирусом критична, "чак на неким местима катастрофална" због смештаја пацијената и сматра да се "свакако закаснило са мерама".

Кон је рекао да је још од 6. новембра медицински део Кризног штаба предлагао рестриктивније мере, али да са друге стране постоји озбиљна аргументација, у вези са економским аспектом мера.

"Катастрофално значи да ви практично немате у овој ситуацији где да сместите људе... Катастрофално је и што се непрекидно повећава како број умрлих, тако и регистрованих оболелих", рекао је Кон за Н1.

Навео је да се Београд "мало издваја" и да је рано је још говорити о сигурном заравњењу, али да је "до неког заравњења дошло".

На питање да ли се закаснило са мерама, рекао је да тврди да се "свакако закаснило".

"Јасно је да се ситуација ипак није разумела довољно. Од јула месеца је почела прича о контролисању донетих мера. Прво је било да ће да се спроводи, па је речено да је неспроводиво, па је морао да се мења закон", рекао је Кон.

Епидемијска ситуација у Крагујевцу се погоршава

Упркос појачаним инспекцијским контролама, епидемијска ситуација у Крагујевцу се погоршава.

У Клиничком центру је 260 пацијената, 50 на интензивној нези. Данас је почело инсталирање система са 200 кисеоничких места.

У две ковид амбуланте у Крагујевцу дневно се прегледа и 800 људи. Доста се чека, јер су велике гужве. Полако се пуни и привремена ковид болница на Шумадија сајму, данас 31 пацијент из Београда и Крагујевца.

У том граду није дошло до промене реда вожње у градском превиозу. Мањи је број људи у затвореном простору, у трговинама, угоститрељским објектима и пијацама. Крагујевачка позоришта су отказала раније заказане представе.

У установама социјалне заштитe заражена 782 корисника и 470 запослених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 782 корисника и 470 запослених.

На КиМ још 11 преминулих и 704 новоинфициране особе

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је 11 особа од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 948 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 704 нова случаја инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.651 узорка.

Активно је 13.168 случајева.

Највише новозаражених у Београду, следе Нови Сад, Крагујевац, Ниш и Панчево

Од 7.579 нових случајева заразе који су потврђени у последња 24 сата највише их је из Београда – 2.142.

Следе Нови Сад са 523 случаја, Крагујевац 280, Ниш 276, Панчево 227, Краљево 151, Чачак 119, Бачка Планка 113, Зрењанин и Пожаревац по 112, Смедерево 108, Ваљево 94, Суботица 85, Параћин 84, Шабац и Крушевац по 77, Кладово 70, док остали градови бележе мање од 70 новооболелих.

Тестирана 22.231 особа

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминула 41 особа. Потврђено је 7.579 нових случајева заразе коронавирусом.

Тестирана је 22.231 особа. На респиратору се налазе 223 пацијента. На болничком лечењу је 6.597 пацијената, показују подаци са сајта covid19.rs.

Од почетка епидемије оболело је 140.608 особа, док је умрло 1.315. Укупан број тестираних је 1.682.416.

Кризни штаб je донео одлуку да средње и основне школе од петог до осмог разреда прелазе на онлајн наставу. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић саопштио је након седнице Кризног штаба да је донета одлука да школски распуст почне 21. децембра и да се заврши 18. јануара.

Због погоршане епидемијске ситуације, у општини Велико Градиште данас је проглашена ванредна ситуација.

Члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је да у Београду долази до успоравања вируса који се "прелио" у Војводину, централну и јужну источну Србију, па и на Косово и Метохију.

Председник Александар Вучић састао се са челницима надлежних института и агенција, а једина тема разговора била је хитна набавка вакцина.

Једна по једна болница улази у ковид систем. Први пут су у црвеној зони и Клиника за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије и Болница "Свети Сава".