Читај ми!

Лекари упозоравају: Клиничка слика се брзо развија, јавите се на време

Интезивне неге су препуне, клиничка слика пацијената много брже се развија, а компликације које се дешавају су много теже, него у претходна два налета, навели су гости емисије "Упитник". Апелују на грађане да се са првом појавом симптома јаве лекару.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, гостујући у емисији "Упитник" на РТС-у  да ће сутра на седнице Кризног штаба бити процењена епидемиолошка ситуација, да ће се расправљати о до сада уведеним мерама, али и онима које је предложио медицински део Кризног штаба, а чије је усвајање одложено.

Кон је истакао да је првенствено реч о преласку школа на онлајн наставу.

"О томе ће бити речи сигурно, да ли ће бити донета одлука не могу да кажем унапред", рекао је Кон.

Додаје да тешко може да се каже да је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом, али да у ситуацији која је, како каже, крајње неповољна и ванредна, може мало да нас охрабри чињеница да у Београду није више половина новозаражених, већ трећина и указао да је реч о типичном преливању.

"Београд као прво место где се вирус нагло активирао и где је нагло почела да се диже кривуља досегао је највероватније, морам да се увек оградим, максимум. Сада је питање како ће то даље тећи", рекао је Кон.

Указао је да је оно што је проблем то да су бројке и даље на високом нивоу и велики је број оних који су за болничко лечењу.

"Пратићемо какав је тренд, видећемо да ли ће број новозаражених почети да пада, успорава се већ сада, али да ли ће почети да пада - то ћемо морати да пратимо", објашњава Кон.

"Зашто се не бисмо понашали као да је ванредно стање"

На питање - о поштовању мера Кон је упитао - зашто се ми не бисмо понашали као да је ванредно стање. 

"Зашто ми не можемо да кажемо нашим грађанима - људи, сви који сте старији од 65 година, нигде не излазите. Избегавајте сваки могући контакт, водите рачуна да не будете у контакту са онима који су имали контакте, нека су то и најрођенији. Останите доследни чувању себе и свог живота, тако ћете помоћи свима, првенствено себи, али и свима осталима", поручио је Кон.

Коментаришући сахрану патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја, Кон је рекао да ће се за недељу дана видети последице присуства грађана.

"Оно што се могло видети на екранима током преноса јасно показује да је било кршења мера, међитим, свеукупно не могу да проценим зато што је доста и учињено и труда уложено да се мере поштују. Ми ћемо за недељу дана видети резултате", објаснио је Кон. 

На питање - како се заштитити у случају да је заражен члан породице одговара да се та особа изолује у једну просторију.

"Доноси му се храна и оставља испред просторије у којој борави. Ако нема услова врло је тешко изоловати неког у кућним условима. У случају да је заражено више чланова породице, онда је под наводницима лакше, али то зависи од процене да ли могу да се лече сви код куће или неко мора ипак да иде на болничко лечење у зависности од његовог здравственог стања", објашњава Кон

"Овај налет вируса дупло тежи у односу на претходне"

Директор Клиничко-болничког центра "Земун" проф. др Драгош Стојановић, је гостујући у емисији Упитник навео да је овај налет вируса дупло тежи у односу на претходне. 

Већ девети месец газимо у три пика. Али овај налет вируса је дупло тежи у односу на претходне налете. То видимо по броју тешких пацијената, пом брзини развоја клиничке слике, по броју компликација које изазива, а најгори и највећи показатељи су интезивне неге - ми никада раније нисмо имали овако велик и тежак број пацијената", објашњава Стојановић.  

Истиче да су интезивне неге препуне, да долазе људи са обостраним упалама плућа, да се клиничка слика пацијената много брже развија и да су компликације које се дешавају много теже.

"Клиничка слика пацијената је скоро дупло тежа, врло се брзо развија и долази до нежељеног стања - губитка свести, губитка дисања", наводи директор Клиничко-болничког центра "Земун" и додаје да је само јутрос 24 пацијената било интубирано, да је 20 било на инвазивној вентилацији, а седам на хај флоу вентилацији.

Апелује на грађане да се са првом појавом симптома јаве лекару.

"Апелујемо да се пацијенти, ако имају тегобе, што пре јаве и у ковид амбуланте и у тријажне центре зато што се врло брзо развија клиничка слика", позвао је Стојановић.

"Међу зараженима и здравствено особље" 

Како каже, међу зараженима се налази и здравствено особље Клиничко-болничког центра "Земун".

"Кадар се осипа. У мојој болници од 1.300 запослених је 98 инфицирано. Један колега је на болничком лечењу код нас, остали су у изолацији на боловањима", објашњава директор Клиничко-болничког центра "Земун" и додаје да се у овом тренутку у тој установи налази 355 пацијената, а да је капацитет 360.

"Код нас у тријажној амбуланти је вечерас било 25 пацијената, а 15 је испред који чекају. У 19 сати је било 355 пацијената, а капацитет је 360".

Додаје да се упркос томе не може догодити да буде враћен пацијент са обостраном упалом плућа.

"То не може да се деси. Постоје ковид амбуланте при домовима здравља које раде цео дан, а неке раде и ноћу. Такође, и пријемно тријажне амбуланте Инфективне клинике Бежанијске косе и Земуна раде 24 сата. Тако да се свакоме на адекватан начин пружи помоћ", објашњава Стојановић.

На питање - да ли страхује да може доћи до сутуације као што се десило у неким европским земљама, да немате где да примите пацијента одговара да страх те врсте не постоји.

"Свуда имамо довољан број респиратора, довољан број лекара и сестара, и у сваком тренутку можемо да реагујемо", истиче директор Клиничко-болничког центра "Земун".

"Србија постала једна од водећих дражава по броју новооболелих"

Доктор Маријан Ивануша, директор канцеларије СЗО у Србији наводи за РТС да се по броју новозаражених особа на 100.000 становника у последњих седам дана Србија налази на другом, односно трећем месту у Европи.

"Србија је постала једна од водећих држава по броју новооболелих у последњих седам дана, а додатна потешкоћа јесте то што број новооболелих и даље расте", истиче Ивануша.

"За две до четири недеље и до 60 преминулих дневно"

Додаје да бројке заваравају јер, како каже, не видимо шта се догађало данас већ заправо видимо шта се догађало пре недељу или две.

То је један од разлога зашто сам ја упозорио на озбиљну ситуацију у Србију. Ако ви данас имате 6.000 оболелих, то значи да ће за две до четири недеље имати дневно 60 људи који ће да премину због ковида 19, јер толико траје то кашњење", рекао је Ивануша 

"Отежавајуће је што се број оболелих повећава. Код ове епидемије бројке увек касне. Људи који су данас дијагностиковани, заражени су пре недељу дана и више", рекао је Ивануша. 

Нагласио је да треба да очекујемо још више људи у болницама и још више људи који ће, нажалост, да премину од последица заразе.

"Када би 95 одсто људи носило маске, не би било закључавања"

Када је реч о мерама које су на снази, Ивануша каже да би оне требало да имају ефекат, али да морају да се поштују.

Додаје да су најефикасније мере, оне на којима се од почетка инсистира - физичка дистанца, ношење маски, хигијена руку и респираторна хигијена.

"Ношење маски је једноставна и јефтина мера, али је треба поштовати. Када би 95 одсто људи користило маске, никада ни у једној држави не би било потребно заустављати живот јер би се ношењем маски толико успорила епидемија и спречило ширење вируса. Али, ако користи маске 60 одсто људи верујте ми то ће да доведе до затварања државе", поручује Ивануша.