Читај ми!

Брнабић: Ако стручњаци кажу, затварамо школе и вртиће

Председница Владе Ана Брнабић каже да ће ученици старијих разреда основних школа, као и средњих школа, прећи на онлајн наставу и да ће вртићи бити затворени ако тако буду саветовали стручњаци из Кризног штаба.

Ана Брнабић је истакла да ће саслушати мишљење и препоруке стручног дела Кризног штаба на сутрашњој седници у вези са начином одвијања наставе у школама за старије разреде и раду вртића.

"Једна од њихових препорука је била да размислимо о онлајн настави за старије разреде, дакле у основним школама од петог до осмог разреда и средњим школама", рекла је Брнабићева одговарајући на питање новинара после отварања вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу.

Ако се то сутра буде потврдило, каже премијерка, моћи ће да се у најкраћем року пређе на онлајн наставу јер је за то, додаје, све технички спремно.

"И даље мислим да, што се тиче најмлађих ученика, да је њима најбезбедније у школама, али ако ме другачије саветују стручњаци, немамо никакав проблем да њихов савет и усвојимо", навела је Брнабићева.

Исто, каже, важи и за вртиће и додаје да, ако савет стручног дела Кризног штаба буде да се распусте вртићи, то ће бити и учињено.

Подсетила је да је у вези са тим било проблема и у марту, априлу и мају, јер је велики број људи тражио затварање школа и вртића, а онда је већина њих критиковала њихово затварање и постављала питање о томе ко ће сада да чува децу.

"Заиста, на притисак јавности ја не могу тако да доносим одлуке. Морају заиста стручни људи да ми кажу да је то прави начин, да је то безбедније него да децу чувају баке и деке код куће. То је оно што је моја дилема, али ако ми стручне службе саветују, немамо никакав проблем да то урадимо", рекла је Брнабићева.

"Трудимо се да вакцине буду у Србији током децембра"

Навела је да се држава труди да омогући да вакцине против ковида 19 буду у Србији током децембра, али је нагласила и да све зависи од тога колико се брзо региструју у земљама порекла.

Указала је да се процедуром око набавке вакцина баве надлежне службе како при Министарству здравља, тако и "Батут", "Торлак", као и оне при Агенцији за лекове и медицинска средства.

"Ми смо део Ковакс механизма, али такође и билатерално разговарамо са свим странама. Од америчког 'Фајзера' са којим имамо предуговор, кинеског 'Синуфарма' са којим у овом тренутку радимо на предуговору, имамо комуникацију са руским произвођачем 'спутњик 5' вакцине, такође и са 'Астра-Зенеком'", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, на питању вакцина се ради већ дуже време, неколико месеци, како би се обезбедило да Србија буде једна од првих земаља која има приступ вакцинама.

"Такође и како би обезбедили да оне прођу све стандардне процедуре на најбржи и најефикаснији могући начин. Равноправно преговарамо са свим произвођачима како би грађани Србије имали вакцину коју желе или ону у коју имају највише поверења", навела је Брнабићева и додала да држава мора да гарантује да су те вакцине безбедне што се, како каже, "не доводи у питање".

"Наћи ћемо ми кревете, али ко ће да лечи"

У Београду има места да се збрину сви они којима је потребно болничко лечење, али је важно да се зна да нема довољно здравствених радника, каже Брнабићева.

Истакла је да је здравствени систем пренапрегнут, али да се "и даље држи".

Брнабићева је подсетила да ће се ускоро отворити ковид болница у Батајници и апеловала на поштовање свих прописаних мера.

"Те мере су обавеза и препорука, али је важно да свако од нас буде одговаран и да сведе контакт на минимум, док не дође вакцина за коју се надам да ћемо је имати у децембру", рекла је премијерка.

Каже и да је у овом тренутку бесмислено да говори да ли има још кревета у болницама, јер истиче, није ствар у томе.

"Наћи ћемо ми кревете, није то проблем, али ко ће да лечи?", упитала је Брнабићева.