Читај ми!

У Београду пуне болнице, лакши пацијенти ће бити пребачени у Ниш и Крагујевац

Лакши пацијенти из ковид болница у Београду биће пребачени у привремене болнице у Нишу, Крагујевацу, а сутра у Нишку бању, како би се ослободили капацитети у Београду за најтеже пацијенте, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је основни проблем здравственог система недостатак болничких места.

Златибор Лончар је на састанку с директорима ковид болница рекао да Београд има највеће проблеме са болничким капацитетима.

"Договорили смо се да један број места буде ослобођен у Београду и они ће бити за теже пацијенте. Лакши пацијети сутра ће ићи у Нишку бању, а од данас у привремене болнице у Нишу и Крагујевцу", рекао је Лончар новинарима.

"Отвара се ковид болница у Лесковцу, а данас ћемо упутити додатне респираторе у болнице у Краљеву и Лозници које попуњавају капацитете у интензивним негама", навео је Лончар.

Напомиње да никада није било више прегледа, ни позитивних пацијената, ни оних који захтевају болничко лечење. 

Пелемиш: Ситуација измиче контроли

Сируација с вирусом корона измиче контроли и зато је медицински део Кризног штаба морао јуче да одржи хитну седницу, изјавио је инфектолог и члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш.

Он је новинарима у Београду рекао да се број заражених у Србији повећава, али да највише брине повећан број пацијената на болничком лечењу, у јединицама интензивне неге и све већи број умрлих, те да су због тога тражили да се мере пооштре.

"Медицински део Кризног штаба од почетка епидемије, посебно у овом најтежем тренутку, даје пуну подршку министру здравља (Златибору Лончару) који неуморно ради и решава све проблеме. Захваљујем и Влади Србије што је прихватила наше захтеве. Ванредна седница кризног штаба није имала задатак да анализира мере које смо ми претходно увели да ли су успеле. То је сувише кратко време", рекао је Пелемиш.

Напомиње да није важно само да се мере донесу, већ да је важно да се оне спроводе и да се контролише њихова примена.

Важно је да се спровођење мера контролише 

"Можемо доносити било какве мере, ако се не поштују, успеха нема. Не желим да оптужујем само грађане. Важно је да се спровођење мера контролише", рекао је Пелемиш.

Напомиње да постоји мали број људи који не жели да спроводи мере и који сматрају да Кризни штаб измислио вирус.

"Зар не виде да је у целом свету проблем и да су многе земље у већем проблему од нас, али то за нас ништа не значи, ми се на то не осврћемо, ми гледамо наш проблем", рекао је Пелемиш.

Он је апеловао на све да поштују мере и додао да контроле морају бити ригорозне.

"Ми ћемо чекати 10 дана резултате мера, али то не значи да уколико дође до погоршања ситуације, поново не заседа Кризни штаб и поново не разматра шта даље, да не би дошло до слома здравственог система који се одржава захваљујући великом ентузијазми Министарства здрваља и свих здравствених радника и запослених у здравству", закључио је Пелемиш.

Стевановић: Немојте се лечити код куће

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Сревановић изјавио је да се повећава број заражених вирусом корона, да расте број пацијената на болничком лечењу, али и оних најтежих који су у јединицама интензивне неге.

Стевановић је навео да највећи проблем представљају пацијенти који сами покушавају да се лече код куће, те се лекару јављају након седам до десет дана с тешком клиничком сликом, и зато буквално по пријему иду у јединицу интензивне неге.

"Расте проценат оних који се самолече код куће, који мисле да ово може да прође само од себе. Обично када им се постави дијагноза, да би избегао болничко лечење, једноставно се више не јавља. Такви нам се пацијенти јављају након пет, седам или десет дана кућног самолечења и долазе с тешком клиничком сликом. Обично након пријема иду у јединице интензивне неге и они су најугроженији", рекао је Сревановић новинарима у Београду.