Читај ми!

Усвојене оштрије мере – од уторка рад кафића, тржних центара и других објеката до 18 часова

Влада Србије прописала је нове мере, које ће бити на снази почев од уторка ујутру па наредних десет дана, а прва од њих је скраћење радног времена до 18.00 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима.

Влада Републике Србије усвојила је нове мере за сузбијање епидемије изазване ковидом 19. Примена свих мера почиње од уторка, 24. новембра.

Нове противепидемијске мере су:

Скраћење радног времена до 18.00 ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима.

Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.

Забрана свих јавних окупљања с присуством више од 5 (пет) особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 квадратна метра по особи).

Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Влада наводи да су мере орочене на период од 10 дана и да ће бити изнова размотрене у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

"Влада користи и ову прилику да још једном замоли и најснажније апелује на све грађанe да се понашају одговорно према себи и осталим суграђанима. Све усвојене мере имају за циљ искључиво очување вашег живота и здравља", наводи се у саопштењу.