Читај ми!

Јанковић за РТС: Преложили смо да објекти раде до 17 часова

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да је медицински део Кризног штаба предложио Влади да сви објекти – осим прехрамбених радњи, апотека и пумпи – раде до 17 часова. Нада се да ће Влада данас усвојити мере.

Срђа Јанковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да појачање мера јесте потребно пре свега када је реч о објектима који "нису насушна потреба", ношењу маску и окупљањима.

Навео је да је једногласни предлог Кризног штаба Влади да објекти, осим продавница прехрамбене робе, апотека и пумпи, раде до 17 часова.

"Имамо уверавања да ће мере у потпуности бити донете како су предложене", рекао је члан Кризног штаба додајући да је предлог да ступе на снагу што пре јер су "у питању сати а не дани". 

Мере се, према његовим речима, морају спроводити безрезервно, како ситуација не би била још гора.

Предложено је и да се маске носе у свим ситуацијама где може доћи до међуљудских контаката, чак и на отвореном где људи не могу избећи да дођу у контакт једни са другима.

"Један део нас разматрао могућност да напишемо да се маска носи увек и свуда, али је превладао разум јер не би имало смисла да неко носи маску и шета сам поред реке", истакао је имунолог.

"Полицијски час није сврсисходна мера" 

Сматра да је кажњавање због непоштовања мера ствар државних органа, а не лекара и кризног штаба.

Јанковић указује да се међу људима много више прича о полицијском часу те додаје да Кризни штаб није разматрао тако нешто.

"У овом тренутку није сврсисходна мера, ако ове мере буду спроведене, прича о забранама кретања биће непотребна. Предлажемо да људи избегну ситуације где могу да буду у контакту", напоменуо је Јанковић.

Апеловао је на грађане да се приликом опраштања од патријарха Иринеја придржавају мера.

"Целивање верницима је важно, али заштита живота и здравља је такође важна и сигуран сам да ћемо најбоље одати пошту тако што ћемо штитити здравље ближњих", истакао је члан Кризног штаба.