Читај ми!

Кон: Предложили смо ригорозније мере, молим вернике да избегавају могућност да дође до заразе

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је медицински део Кризног штаба инсистирао на усвајању ригорознијих мера и предлог доставио председници Владе. Очекује да ће их Влада усвојити и да ће бити саопштене сутра. Поводом смрти патријарха Иринеја и сахране најављене за недељу, Кон апелује на вернике да користе заштиту која постоји, да воде рачуна о дистанци, да избегавају сваку могућност да дође до заразе.

Предраг Кон је рекао у Београдској хроници да је данас на седници Кризног штаба  медицински део инсистирао да се не може изаћи са састанка без ригорознијих мера и због тога је написан предлог који је достављен председници Владе.

"Очекујем да се то сутра званично саопшти", напомиње Кон, који не жели унапред да говори о новим мерама, али наводи да су ригорозније од оних које су на снази.

Члан Кризног штаба оцењује да тешко може да се деси да Влада не прихвати нове препоруке.

Поводом смрти патријарха Иринеја и сахране најављене за недељу, Кон наводи да су мере на снази, укључујући забрану окупљања више од пет особа, али да је истовремено јасно да сваки верник осећа потребу да испрати свог патријарха.

"Оно што ја морам да кажем је да је велики ризик у овој ситуацији и сам испраћај и сама сахрана. То је моја дужност. С друге стране, све оне који осећају такву потребу, ја најлепше молим да користе заштиту која постоји, да воде рачуна о дистанци, да избегавају сваку могућност да дође до заразе", поручује Кон.

Званично, тај скуп у овој ситуацији није прихватљив епидемијски, указује Кон, али с друге стране, како је додао, то је нешто што нико не може да забрани.

Кон упозорава да се у Београду дневно открије више од 2.000 нових случајева, а практично се 20.000 дневно појављује. "То је 10 пута више него што откривамо", нагласио је Кон.

"Молио бих посебно старије и који су посебно осетљиви да себи не дозволе ризик какав ће бити на тој сахрани", поручује Кон.

"Кад бисмо придобили младе, добили бисмо борбу против ковида"

Коментаришући анкету која је спроведена у септембру, а према којој 41,5 одсто грађана није забринуто због ковида, а 31 одсто не носи маску, Кон истиче да тражење начина како се приближити људима, поготово млађим, јесте велики изазов.

"С друге стране, ми стално причамо да смо много досадили. Мислим да недовољно шаљемо поруке. Можда то звучи парадоксално или можда нисмо одабрали такве поруке да оне буду јако пријемчиве", каже Кон.

Сматра да су млади врло пријемчиви за све могуће поруке. "Кад бисмо успели да придобијемо младост, ми аутоматски добијамо и борбу против било какве инфекције, па и ковида 19", каже Кон.