Читај ми!

Лончар: Направљен пресек стања, предложене нове мере

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је на данашњој седници Кризног штаба направљен пресек тренутног стања и да су предложене нове мере како би се спречило даље ширење коронавируса. Истиче да полицијски час није чаробно решење, као и да је једини лек за смањење броја заражених прекид контаката. Клинике за пулмологију и грудну хирургију Клиничког центра Србије од јутрос су у ковид систему, а донета је одлука да и Нишка бања буде претворена у ковид болницу, навео је министар.

Министар Лончар је рекао да ће у наредних неколико сати медицински део Кризног штаба писмено образложити сваку предложену меру, а затим ће се размотрити шта је од тога законски изводљиво да се спроведе.

"Људи из законодавства ће рећи шта је могуће, а шта не. Није у реду да изађемо с мерама, па да неко каже то није у складу са законом, Уставом Србије", рекао је Лончар.

Нагласио је да је оволики број заражених последица непоштовања постојећих мера, односно да су поштоване мере, ситуација не би била оваква.

"Које год мере да донесете, минимум седам до десет дана је потребно да видите њихов резултат", поручио је Лончар.

"Полицијски час није чаробно решење"

Полицијски час није чаробно решење и та мера није била тема данашње седнице Кризног штаба, изјавио је министар здравља и истакао да је једини лек за смањење броја заражених прекид контаката.

"Полицијски час није чаробно решење и можда је нешто што пара уши, али бих волео да сви заједно схватимо да ли је неопходно да уведемо полицијски час, а да не можемо да схватимо да морамо да прекинемо контакт. То је суштина свега", рекао је Лончар.

Истакао је да полицијски час данас није била тема седнице Кризног штаба, али је, каже, увек тема да се прекине контакт.

"Без прекида контаката, посебно сада када је вирус ушао у породицу, не можемо да добијемо бољи резултат и смањимо пораст броја заражених. Можемо да га назовемо како год хоћемо, прекид контаката је једини лек за ову ситуацију", рекао је Лончар.

Министар је указао да је вирус ушао у породицу и то је велика разлика у односу на ранији период.

"Да не филозофирамо, једино како може да се спречи, то је прекид контакта. Не постоји други начин да бројеве зауставимо", поручио је Лончар.

Нове болнице у ковид систему 

Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију Клиничког центра Србије од јутрос су у ковид систему, а донета је одлука да и Нишка бања буде претворена у ковид болницу, саопштио је Лончар.

Указао је да су капацитети болница у Београду у потпуности искоришћени и да су зато отворени додатни капацитети.

"Од јутрос смо отворили целу пулмологију и грудну хирургију у КЦС. Пацијенте са грудне клинике смо пребацили на кардиохирургију, а са пулмологије на Интерну Б. Сада ту имамо додатне капацитете и, најважније, капацитете за интензивну негу, која је најнеопходнија", рекао је Лончар новинарима.

Навео је да је синоћ донета одлука и да Нишка бања буде претворена у ковив болницу, а и болница у Лесковцу, са одређеним капацитетима за интензивну негу, биће спремна да прими пацијенте.

"Имамо довољно места у привременим болницама у Нишу и Крагујевцу. По унутрашњости имамо довољно места да приме оболеле од ковида. Проблем је у Београду, одакле пацијенте који захтевају болничко лечење превозимо у друге градове Србије и тако ће се наставити, јер нам је циљ да свакоме коме треба болничко лечење, то и омогућимо", рекао је Лончар.

"Има довољно вакцина за сезонски грип"

Лончар је изјавио да има довољно вакцина за сезонски грип, као и да ће у наредних неколико дана стићи још 200.000 четворовалентних вакцина, уз још једну серију произведену на Институту "Торлак".

"Имамо довољно вакцина за сезонски грип, и четворовалентних и тровалентних 'Торлакових'. Може да се деси да их негде нема, али можемо да их прерасподелимо", рекао је Лончар.

Најавио је да ће у наредних неколико дана стићи још нешто више од 200.000 вакцина за сезонски грип, четворовалентних, уз још једну серију вакцина произведених на "Торлаку".

"Апелујем на грађане да ће моћи и цео децембар да се вакцинишу. Препоручујем им да се вакцинишу. До сада нисмо никада имали такав обухват вакцинације, већ у овом дану смо га премашили за 30-40 одсто у односу на најбоље дане које смо имали у претходном периоду", рекао је Лончар.

Поновио је да нема несташице вакцина, односно да је могуће да их негде нестане, али да се онда врши прерасподела, наводећи да је јутрос било преко 20.000 четворовалентних и 40.000-50.000 тровалентних вакцина.