Читај ми!

Преминуло још 30 пацијената, коронавирусом заражене још 6.254 особе

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 30 особа. Потврђена 6.254 нова случаја заразе коронавирусом. На респиратору 192 пацијента.

У Смедереву проглашена ванредна ситуација

Проглашена је ванредна ситуација на територији града Смедерева због епидемије заразне болести ковида 19, саопштио је Градски штаб за ванредне ситауције.

Ванредна ситуација је проглашена ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва.

Према последњим подацима Завода за јавно здравље у Пожаревцу, у Смедереву је регистрован још 81 оболели од ковида 19.

Кон: Предложили смо ригорозније мере

Епидемиолог Предраг Кон је рекао за РТС да је данас на Кризном штабу била ситуација у којој је медицински део штаба инсистирао да се не може изаћи са састанка без ригорозних мера. Навео је да је медицински део штаба саставио предлог и да је он достављен влади. Кон очекује да се то сутра званично саопшти.

Упозорио је и да вирус хара Србијом. Поводом смрти патријарха Иринеја, рекао је да је сахрана у овом тренутку велики ризик, и да је његова дужност да то каже.

Апеловао је на све оне који имају потребу да испрате патријарха да користе заштиту која постији, да воде рачуна о дистанци и да избегавају сваку могућност да дође до заражавања. Истиче да је такав скуп епидемиолошки неприхватљив у овом тренутку, али да је то нешто што не може да се забрани.

На болничком лечењу 5.803 особе

Од почетка епидемије у Србији је регистровано укупно 110.351 случај коронавируса, а преминуло је 1.140 особа (проценат смртности 1,03 одсто).

Тестирана је укупно 1.593.281 особа, од чеха у последњих 24 сата 19.301. У овом тренутку укупно су хоспитализоване 5.803 особе.

На респиратору 192 пацијента

У последња 24 сата забележена су 6.254 случаја коронавируса у Србији. Преминуло је још 30 особа. На респиратору се налазе 192 пацијента.

Србија је у критичној ситуацији јер сваког дана бележи пораст броја инфицираних. Поводом сложене епидемијске ситуације, заседао је Кризни штаб.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да полицијски час није чаробно решење и то није била тема данашње седнице Кризног штаба.

Истакао је да је прекид контаката једини лек за смањење броја заражених.

"Од јутрос су цела пулмологија и грудна хирургија КЦС прешле у ковид систем. Нишка Бања биће претворена у ковид болницу", рекао је Лончар.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић каже за РТС да се стално поставља питање које мере ће држава донети, али да нема успеха ако свако не преузме своју улогу. 

Истиче да свака породица сада треба да буде свој кризни штаб који одређује шта је најбоље за све њене чланове, а свако свој сопствени контролор.

"Нема нових мера које могу да се донесу, а да су суштински важне. Једине мере јесу ношење маски и физичко дистанцирање. Све остале мере које државе доносе су само ради повећања успешности ових мера", објашњава Кисићева. 

Током претходног дана у Војводини је регистровано 1.258 нових случајева, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине. Највећи пораст забележен је у Панчеву и Кикинди.