Читај ми!

Кисић: Свака породица сада треба да буде свој кризни штаб

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић каже за РТС да се стално поставља питање које мере ће држава донети, али да нема успеха ако свако не преузме своју улогу.

Докторка Дарија Кисић каже да смо сведоци како коронавирус из минута у минут широм света узима нове жртве и не бира пол, узраст ни занимање, а узима и најбоље међу нама.

"Крајње је време да се сви уозбиљимо и схватимо своју улогу максимално одговорно. Стално су питања које ће мере да доноси држава, али суштина је да схватимо да читав свет не може да успе уколико свако не преузме своју улогу", наглашава Кисићева.

Истиче да свака породица сада треба да буде свој кризни штаб који одређује шта је најбоље за све њене чланове, а свако свој сопствени контролор.

"Нема нових мера које могу да се донесу, а да су суштински важне. Једине мере јесу ношење маски и физичко дистанцирање. Све остале мере које државе доносе су само у циљу повећања успешности ових мера", објашњава Кисић.

Наглашава да ниједна мера сама по себи не може да реши проблем са коронавирусом, али да ће Кризни штаб данас разговарати о мерама о којима се стално прича.

"Да ли је то неко ограничење рада места где се иначе окупљају људи, да ли су то ригорозније контроле - све се увек сведе на једно те исто. Да се свако до нас придржава мера, ниједна додатна не би нам била потребна", истиче Кисић.

"У установама социјалне заштите спорадични случајеви заразе"

Докторка Дарија Кисић каже да су у установама социјалне заштите од почетка епидемије ригорозне контроле, али да се дешава да дође до уношења вируса.

"Пошто је важан активан надзор, врло брзо се препознају иницијални случајеви и адекватно се реагује", објашњава Кисић.

Наводи да је у овом моменту у установама социјалне заштите пријављен 431 заражен корисник, а да су на коронавирус позитивна и 294 запослена.

"Угалвном се ради о спорадичним случајевима болести где се на време препознало и одмах реаговало", наглашава докторка Кисић.

Подсећа да примање нових корисника у домове за старе и друге установе социјалне заштитетније никада ни престајало.

"Битно је да сви нови корисници треба да имају адекватну медицинску документацију и доказ да су у пи-си-ар негативни на присуство коронавируса. Препорука је да установе у којима је потврђена инфекција не примају нове кориснике у периоду максималне инкубације од последњег случаја, што је 14 дана", објашњава она.

Каже да је једнократна помоћ од 10.000 динара за запослене у установама социјалне заштите симболичан потез подршке да издрже у борби.

"Помоћ су добили сви запослени у установама социјалне заштите, а не само лекари и медицинске сестре. Ради се о нешто мало мање од шест хиљада запослених. Знам колико им је тешко у овом моменту, али они су наша брана за ширење инфекције у осетљивим популацијама", истиче докторка Дарија Кисић.