Читај ми!

Грујичић: Институт за онкологију ради пуном паром, апел пацијентима да долазе у заказано време

Упркос повећаном броју нових случајева заразе коронавирусом, лечење пацијената на Институту за онкологију и радиологију није запостављено и та здравствена установа ради пуном паром. Директорка Института Даница Грујичић је апеловала на пацијенте да долазе у заказаном термину, али и да не долазе на прегледе и контроле уколико имају симптоме ковида 19.

Институт за онкологију и радиологију ради пуном паром и да лечење онколошких пацијената није запостављено, рекла је за РТС Даница Грујучић, директорка те здравствене установе.

"Урадили смо све што је било до нас да људи не чекају. Чак и на зрачење се не чека више од 25 дана. Раније је било и по три месеца", казала је Даница Грујичић.

Замолила је пацијенте који долазе на контролу једном до два пута годишње да сачекају до 1. децембра.

Грујичићева је истакла да, према одлуци Министарства здравља, пацијенти са КБЦ Бежанијска коса и КБЦ Земун на хемиотерапију иду на Војно-медицинску академију.

Директорка Института за онкологију је апеловала на пацијенте да долазе у заказано време.

"Нема потребе да долазите раније. Нећете моћи раније да будете прегледани. Отворили смо амфитеатар да они могу ту да сачекају. Добили смо контејнер од Црвеног крста у којем се врши тријажа", истакла је Даница Грујичић.

Навела је да је за одлазак на интервенцију потребан негативан пи-си-ар тест.

Грујичићева је замолила све који имају симптоме да не долазе на прегледе и да не пију лекове како не би имали температуру приликом доласка у Институт.

"Чим осетите прве симптоме прехладе, тог тренутка - кревет. Тог тренутка мировање и минимална физичка активност, до тоалета и назад и ништа не радити. Пити витамин Ц, пити витамин Д. Људи који су хронични болесници, јавите се лекарима опште праксе да виде да ли је потребно да добијате инјекције фраксипарина и лекова који разређују крв", истакла је Даница Грујичић.

Институт ће радити и у среду, на Дан примирја, када ће бити урађено шест интервенција, јер, како је навела Грујичићева, пацијенти не могу да чекају.