Читај ми!

Букнула епидемија у Кладову, ново жариште дом за старе

Ново жариште коронавируса је у Кладову, у Дому за стара лица "Топаловић". Од 79 корисника ковидом 19 је заражено њих 48, као и деветоро запослених. Данас нема нових случајева.

Штићеници и запослени одмах су тестирани када су примећени први симптоми, а дом је у карантину до 17. новембра. У дому су направљене наранџаста и црвена зона где су смештени штићеници са лакшом и тежом клиничком сликом, док су запослени који су били позитивни на ковид 19 у кућној изолацији.

"Примењују се све епидемијске мере, дезинфикују се комплетно ходници, собе, по пет-шест пута дневно. Особље које је остало ту које није заражено носи униформе, дезинфикује руке, имају скафандере, маске и визире", каже Немања Партенијевић, директор Дома за стара лица "Топаловић".

Корисницима дома се свакодневно пружа одговарајућа нега и прате се упутства епидемиолога и комплетног лекарског тима из кладовске болнице.

"Ми се надамо да ће то све да буде добро. Оно што је наша обавеза да покушамо да људе који су доброг општег стања задржимо у дому, да их редовно свакодневно гледамо, а да пацијенте који се буду компликовали издвојимо и пошаљемо на терцијарни ниво", објашњава др Борислав Петровић, в. д. директора кладовске болнице.

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да се спроводе појачане мере према одлукама Владе Србије и Кризног штаба.

"Увели смо ванредну ситуацију на територији општине Кладово, што значи да ће сви угоститељски објекти радити до 21 сат, наравно уз поштовање свих мера Владе Републике Србије. Од вечерас креће са дезинфекцијом свих улица и свих јавних површина где се окупља већи број људи", истиче Саша Николић, председник Општине Кладово.

Од почетка пандемије у кладовском крају коронавирусом је заражено 225 особа, а опоравило се 155, док је од последица инфекције троје људи преминуло.