Читај ми!

Јовановић: Болнички капацитети се пуне, није прошло време тешких клиничких слика

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић каже за РТС да је ове недеље регистровано три пута више новозаражених него прошле и да се болнички капацитети пуне. Истиче да није прошло време тешких клиничких слика када је у питању ковид-19 и апеловала да будемо лични контролори у спровођењу мера.

Верица Јовановић је, гостујући у Дневнику, навела да према подацима које континуирано добијају "ни протекла ноћ није била потпуно мирна и наши болнички капацитети се пуне".

"Према подацима само уз Београда, током ноћи је било више од 50 пријема. Током дана ће до пресека бити још више", рекла је Јовановићева.

Апеловала је на грађане да примењују мере превенције.

"Управо прекидом комуникације са зараженом особом и контролом комуникације и применом заштитних мера можемо зауставити ширење инфекције, а то је предуслов да наше болнице не буду пуне и да на такав начин можемо да дозволимо и здравственом систему и грађанима да користе здравствену заштиту која је неопходна за лечење других болести", додала је Јовановићева.

Подсетила је да је само током јучерашњег дана регистровано више од 1.500 нових случајева заразе, као и да је током ове недеље три пута више заражених него прошле седмице.

"Важно је препознати прве знаке заразе"

Када је реч о клиничкој слици заражених, Јовановићева каже да је она различита. 

"Има тешких случајева и ако погледамо да је 47 особа на респираторима то говори о тешкој клиничкој слици. Није прошло време тешких клиничких слика када је у питању ковид 19, а има све већи број заражених који могу у једном моменту добити теже симптоме болести", додала је Јовановићева.

Нагласила је да је јако важно одмах регистровати повишену температуру која указује на ковид, али и водити рачуна о блиским контактима и ако се препознају први знаци заразе остати у кући у изолацији.

Највећи број заражених је у Београду, а на питање шта доводи до повећаног заражавања у главном граду, Јовановићева каже да су највеће могућности заразе јер је највећа комуникација у различитим срединама.

"Непоштовање мера је један од разлога, али пре свега велика флуктуација људи, кретање људи и некоришћење мера на тим породичним слављима, журкама, породичним окупљањима и ноћним изласцима", рекла је Јовановићева.

"Будимо лични контролори у спровођењу мера"

Говорећи о томе да ли ће и колико у борби са коронавирусом помоћи строже контоле и казне, Јовановићева каже да се свуда такве мере примењују када више не коже да се контролише инфективна болест.

"Ми не идемо са циљем да се казнене мере пре свега користе као кључне у контроли инфекције, али оне су показале да ако не можемо на други начин и то је једна од добрих мера контроле. Још једном апелујемо – будимо лични контролори у спровођењу мера, лична контрола је кључ да сачувамо своје здравље и здравље својих најближих", поручила је Јовановићева.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у школама, где је од почетка школске године до данас заражено 313 ђака у 19 округа, Јовановићева каже да се све превентивне мере спроводе и да је ситуација под контролом.

"Ми имамо 313 потврђених случајева у школама, али то нису случајеви који су настали у самој школској средини", рекла је Јовановићева и изразила захвалност свим ућеницима и наставницима на поштовању мера.

"Трудићемо се да као и свуда у свету школе буду и даље место окупљања, социјализације и здравља за све наше младе", додала је директорка "Батута".

На питање колико је тренутно грађана под здравственим надзором, Јовановићева каже да се смањује број улазака у земљу.

"Сви грађани који уђу налазе су под здравственим надзором. Надзор подразумева праћење здравих људи и трагање за њиховим симптомима. Сигурно се налази преко 2.000 људи, али се тај податак мења јер после 14 дана особа излази из надзора", закључила је Јовановићева.