Читај ми!

Епидемија у Србији на истом путу као у Словенији и Хрватској, али се тај сценарио може избећи

Шеф катедре за имунологију медицинског факултета Душан Попадић каже за РТС да је Србија, у погледу повећања броја заражених, на истом путу као и Словенија и Хрватска, али да се са те путање може скренути ако се грађани буду стриктно придржавали мера. Иако су, према његовим речима, те земље ближе колективном имунитету, сматра да није прави начин да се он гради тако стихијски, по цену великог броја заражених и преминулих.

Имунолог Душан Попадић рекао је у Београдској хроници да и у Србији, као у Словенији и Хрватској, последњих недељу дана брзо скаче број заражених, а повећава се и попуњеност болничких капацитета.

Каже да је то сличан сценарио, али да је у Србији померен за десетак дана уназад. "Ми смо на том истом путу, само каснимо десетак дана", указао је Попадић.

Потврдио је да се са те путање може скренути ако се грађани буду стриктно придржавали противепидемијских мера.

Ипак, напоменуо је и да ти бројеви неће достићи размере као у Словенији и Хрватској.

"Колективни имунитет не треба градити по сваку цену" 

Иако су, према његовим речима, те земље ближе колективном имунитету, сматра да није прави начин да се он гради тако стихијски, по цену великог броја заражених и преминулих. 

Шеф катедре за имунологију наводи да је, када се колективни имунитет стиче вакцинацијом, потребно да буде имуно 95 одсто становништва.

"Ако имате вакцинални имунитет од 95 од 100 одсто, то је једнако као да сте на неком простору смањили густину становништва за 95 процената. Када људи нису у тако блиском контакту, онда се инфекција не преноси тако лако", објашњава Попадић.

Што се тиче Шведске, која је имала неколико пута већи број умрлих него суседне нордијске земље, сматра да их жртва јесте довела ближе колективном имунитету, али не довољно близу да би остатак становништва, који је и даље осетљив, био заштићен.

"Број заражених многоструко већи него што се може видети" 

Потврдио је да је број заражених многоструко већи него што се може видети, и да се стварно присуство вируса процењује на основу серолошких студија преваленције антитела код укупног становништва.

"Ја сам од епидемиолога релативно скоро чуо да у Србији између 18 и 20 одсто становништва има антитела на SARS-CoV-2. То би значило да је од 18 до 20 одсто било у неком тренутку заражено довољном количином вируса да направе антитела, али највећи број њих се није никада разболео. Да ли је да ли је неко од њих могао другима да пренесе болест, вероватно јесте, јер и асимптоматски болесници шире инфекцију", наводи Попадић.

Упитан да ли вирус временом слаби, шеф катедре за имунологију истиче да нема доказа да вирус смањује своју вируленцију, односно способност да изазове болест.

Могуће је бити заражен короном и инфлуенцом истовремено 

Што се тиче сезонског грипа, наводи да је највећа опасност да неко у исто време има инфекцију са оба вируса.

Требало би, како објашњава, да један вирус уништи други, што се врло често може видети у епрувети када инфекција једним вирусом интерферира са инфекцијом другим.

"Међутим, постоји много разлога и много објашњења зашто то не мора да буде тако. Дефинитивно једна иста особа може у исто време да буде заражена и инфлуенцом и короном", наводи Попадић.

Препоручује да се вакцинишу они који су предвиђени за вакцинацију и указује да правилно придржавање прописаних мера једнако штити и од инфлуенце и од короне.