Читај ми!

Немогуће зауставити улазак вируса у болнице, опасност од људи који занемарују благу клиничку слику

Начелник војне болнице "Карабурма" пуковник Иво Удовичић рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је ситуација веома тешка и истакао да су најопаснији људи који имају благу клиничку слику, а то пренебрегавају, не носе маске и тако преносе вирус. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић навела је да је присутан тренд пораста броја заражених у школама, али су случајеви већином спорадични.

У Србији је у последња 24 сата забележен највећи дневни раст броја заражених коронавирусом, 1.545 нових случајева, а преминуло још пет пацијената.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић навела је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је хоспитализовано укупно 1.048 пацијената, у привременој болници у Арени се лечи 121 пацијент, од чега су 23 примљена у последња 24 сата. Укупно је током ноћи 183 хоспиталзованих, а отпуштених 75.

Према њеним речима, од укупног броја заражених, 796 је са подручја града Београда, 111 Новог Сада, 52 Крагујевца, Ваљева 44, Краљева 41, Ниша 29, Пожаревц 23, Лознице 21.

Остали градови имају мање од 20 новозаражених, а већина градова је имала макар спорадичне случајеве, додаје Кисић Тепавчевићева. 

Истакла је да у последњих 15 дана постоји тренд раста броја заражених у школама, али је напоменула да су случајеви већином спорадични, што значи да се заражавање десило изван школске средине.

Највише нових случајева је забележено у школама у Београду, укупно 103 ђака од почетка школске године, навела је Кисић Тепавчевић.

Потврђени су случајеви коронавируса међу школском децом на територији 19 округа. "Треба истаћи да има 11 округа где није забележено ширење коронавируса у школама, нити је иједан ђак био позитиван", додал је она.

Oд почетка школске године до данас у Србији је заражено укупно 313 ђака, од којих су 149 средњошколци.

"Сваки дан све више носилаца инфекције"

Сваким новим даном је све више носилаца инфекције, не само лабораторијски потврђених случајева, већ оних који носе вирус, а да не знају и зато је од огромног значаја поштовање свих епидемиолошких мера, упозорила је Кисић Тепчевићева.

Навела је да се бележи тренд учесталости оболевања.

"Докле год је вирус присутан, не можемо да кажемо да је ситуација стабилна, поготово сада када је сезона респираторних инфекција", рекла је чланица Кризног штаба. 

"Казнена политика се показала као ефикасна"

Чланица Кризног штаба истакла је да лично није поборник казнене политике кад је у питању здравље, али да се она генерално показала као ефикасна. "Не могу да замислим да је казна важнија од жеље да останете здрави, али очегледно да то тако функционише", приметила је Кисић Тепавчевићева.

"Очигледно је у подсвети тако, без обзира што није разумљиво да неко носи маску само да не би платио. Али ако је то начин да не оболевамо и не умирено, очигледно јесте решење. Мада се упорно надам да нам тако нешто није потребно", наглашава чланица Кризног штаба.

Веома тешка ситуација у болницама

Пуковник Иво Удовичић, начелник војне болнице "Карабурма", рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је ситуација веома тешка.

"Тренутно имамо 65 пацијената, што не значи да већ сутра нећемо имати 80. Празна места се брзо попуњавају. Да нагласим да су сви ови пацијенти са веома тешком клиничком сликом", истакао је Удовичић.

Објаснио је да је један од разлога што је коронавирус већ ушао у болнице, јер су се болнице отвориле између два таласа за пацијенте који захтевају хирургију, што је и њихово законско право.

"Немогуће је зауставити корону да не уђе у болницу, нема начина, она ће ући, да ли преко особља, да ли преко пацијената, можете бити негативни, али то не значи да сутра нисте позитивни", упозорио је Удовичић.

Указује да су најопаснији они који имају благу клиничку слику, а то пренебрегавају и шетају се међу нама, а не носе маске и тако преносе вирус.

"Здравствено особље је преуморно, ми смо већ седам месеци на Карабурми непрекидно, нисмо се затварали, нећемо одустати сигурно, борићемо се и даље, али постављамо питање свима онима који се не придржавају прописаних мера да ли имају и мало милости", поручио је Удовичић.