Читај ми!

Нагли скок броја заражених коронавирусом, болнице се брзо пуне

Од почетка пандемије у Србији су од ковида-19 оболеле 43.592 особе, док је преминуло 809.

У Подунавском округу 14 новооболелих

Према данашњем извештају Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу је регистровано још 14 новооболелих од ковида 19 – у Смедереву 5, Смедеревској Паланци 6, у Великој Плани 3 нова случаја.

Ко не носи маску на прописаном месту казна 5.000 динара

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, које припрема радна група Владе Србије, биће прописано да комунална милиција издаје прекршајни налог за непоштовање прописаних мера за спречавање ширења коронавируса.

То значи да ће комунална милиција грађанима моћи да изда прекршајни налог уколико не носе маске на прописаним местима, за плаћање казне у износу од 5.000 динара, коју у року од осам дана могу да плате умањену за пола, у износу од 2.500 динара.

Исто важи и за правна лице, предузетнике и угоститељске објекте, којима ће прекршајним налогом бити изрицане казне због непоштовања мера које се односе на њих - попут размака између столова, непостојања дезинфекционих средстава, или корона редара...

За њих су предвиђене више казне.

У Расинском округу 29 новооболелих

Према подацима Завода за јавно здравље у Крушевцу, на подручју Расинског округа, за претходна 24 сата, 29 особа је новозаражених коронавирусом.

Највише позитивних је у Трстенику 14, у Крушевцу 9, а на територији општине Александровац 6 особа.

На Инфективном одељењу болнице у Крушевцу смештено је 40 пацијената, 4 више у односу на јуче.

Конференција за новинаре Кризног штаба у 15 часова

Конференција за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести ковид 19 биће одржана у 15 часова у Палати Србије. 

У прокупачкој болници осморо пацијената на кисеонику

На Инфективном одељењу Опште болнице "Др Алекса Савић" у Прокупљу хоспитализовано је 13 пацијената, од којих је 10 позитивно на ковид 19 и има средњетешку клиничку слику.

На кисеоничкој потпори на Инфективном одељењу је осморо пацијената, навео је у писаној поруци за Танјуг начелник Топличког округа Златан Миљковић.

Додао је и да протеклог дана није било пацијената послатих на даље лечење у Клинички центар Ниш.

Прокупачка болница, осим пацијената из Прокупља, прима пацијенте и из општина Блаце, Куршумлија и Житорађа, које припадају Топличком округу.

У Златиборском округу коронавирус потврђен код још 35 људи

За 24 сата на територији Златиборског округа потврђен је коронавирус код 35 особа, саопштено је из Завода за јавно здравље Ужице.

Од укупног броја новооболелих, у Пријепољу је регистровано 14, Косјерићу и Ужицу по шест, Пожеги и Прибоју по четири и Чајетини један.

Од почетка епидемије до данас, на територији Златиборског округа, укупно је потврђено 2.909 случајева инфекције. Од тога у Ужицу 896, Пожеги 354, Пријепољу 342, Прибоју 294, Ариљу 209, Бајиној Башти 191, Сјеници 173, Чајетини 167 и Косјерићу 86.

У Пчињском округу 18 нових случајева коронавируса

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 106 узорака из Пчињског округа 18 је позитивно на коронавирус, од којих 10 из Врања, три из Бујановца, четири из Прешева и један из Владичиног Хана.

У ковид амбуланти током јучерашњег дана обављено је 109 прегледа, а укупан број првих прегледа је 45.

У ковид болници у Врању хоспитализована су 34 пацијента, од којих је 26 позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 30 пацијената, на кисеонику 14.

Примљено је шест пацијената, а отпуштено 10, од којих су два транспортована за Ниш, а један за Сурдулицу. Међу хоспитализованима нема деце, а тренутан број слободних постеља је 146.

Мировић: Налазимо на почетку веома опасног и дугог таласа

У протекла 24 часа у Војводини је од ковида-19 оболело 212 људи, изјавио је за РТС председник Покрајинске владе Игор Мировић. Повећан је и број хоспитализованих, па се у Клиничком центру Војводине тренутно лечи 50 пацијената, за 10 више него јуче.

"Систем је спреман, опреме има довољно. Ми ћемо учинити све када је реч о организацији здравственог система, када је реч о мотивисању људи који су на првој линији одбране. Оно што мора бити непрекидно испред нас, то је да се штитимо, да штитимо друге, да предузимамо све мере и дистанце и очувања хигијене, јер то је једини начин да ову кризу у којој се налазимо пребродимо, а очигледно је да се налазимо на почетку једног веома, веома опасног и дугог таласа са којим ћемо се суочавати наредних недеља", рекао је Мировић.

Изјава Игора Мировића

"Не поставља се питање затварања школа и вртића"

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се не поставља питање затварања школа и вртића и да је то став који постоји и у Европи.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак наводи да је последње две недеље коронавирус потврђен код неколико малишана и двадесетак запослених у београдским вртићима, као и код скоро 50 ђака, али да нема места паници и да се ситуација прати из часа у час.

У Ваљеву претећа епидемиолошка ситуација, 31 новооболели

Према последњем извештају Штаба за ванредне ситуације града Ваљева, у том граду забележен је још 31 случај позитиван на коронавирус, а Штаб упозорава да је због свих бројки и новооболелих и хоспитализованих, као и оних који се јављају на прегледе, у граду на Колубари претећа епидемиолошка ситуација.

Нови позитивни случајеви на вирус корона забележени су и у другим општинама Колубарског округа и то у Лајковцу и Осечини по три, у Мионици седам, Љигу девет.

Једина општина у том округу у којој није забележен нов случај јесте Уб.

Како се наводи на званичном сајту Града Ваљева, број прегледа, сумњивих, вероватних и/или лабораторијски потврђених новооболелих особа у ковид амбуланти Дома здравља је повећан, док је у Пријемно-ургентном центру Болнице у односу на претходни дан смањен.

У КБЦ "Драгиша Мишовић" 174 ковид пацијента

Начелница анестезије Клиничко-болничког центра "Драгиша Мишовић" Душка Игњатовић каже да је у тој здравственој установи тренутно на лечењу 174 пацијента са ковидом-19. 

"Скоро су попуњени сви капацитети које смо оставили за ковид позитивне пацијенте. Више од 20 пацијената већ имамо у јединици интензивне неге и они су на некој врсти механичке вентилације", рекла је Игњатовић за ТВ Пинк.

Она је подсетила да болница Драгиша Мишовић од 1. октобра ради у дуалном режиму, да збрињавају и ковид пацијенте, али и пацијенте који болују од неких других болести, а који нису заражени.

Напомиње да је око 200 кревета издвојено за ковид пацијенте и да збрињавају болеснике са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Тиодоровић: Може бити селективног затварања

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да можемо очекивати да ће и даље долазити до повећања броја оболелих.

"Ми се налазимо у ситуацији да ћемо морати добро да промишљамо сваки дан и цео тим који се овим бави и медицински и економски морају да брину да успоставе тај баланс који је неопходан између економије и здравља, јер без економије нема ни очувања здравља", рекао је Тиодоровић.

Указао је да ће се у наредних месец дана интензивно размишљати које мере применити.

"Не очекујем неке посебно ригорозне мере, јер не мислим да нам је никакво затварање неопходно у правом смислу те речи", рекао је Тиодоровић.

Нагласио је да може бити селективног затварања у оним срединама где се нису поштовале мере и где буде скока раста оболелих.

Разговор Лидија Георгијев са Браниславом Тиодоровићем

Богдановић: Пацијенти из умерено тешке клиничке слике брзо прелазе у тешку

У привременој болници у београдској Арени тренутно се налази 121 пацијент, рекао је за РТС потпуковник Предраг Богдановић, медицински координатор у тој болници.  

Према његовим речима, кроз ову болницу за пет дана прошло је 130 пацијента, од којих је деветоро перебачено на Инфективну клинику због погоршања здравственог стања. 

Ту су, како је рекао, пацијенти, чак и млађи, са умерено тешком клиничком сликом која веома брзо прелази у тешку коja захтева инвазивну респирацију.

"Наши сви пацијенти имају неки облик кисеоничне потпоре, њих 80 одсто", рекао је доктор Богдановић и додао да су јуче почели да примењују најсавременију терапију. 

Најмлађи пацијент у привремној болници у Арени је студент који има 19 гдина, а најстарији 88 и сви они имају неки облик упале плућа, рекао је доктор Богдановић. 

Разговор Ане Стаменковић са Предрагом Богдановићем

Према последњем пресеку, у Србији су оболеле још 1.384 особе, од 9.457 тестираних узорака, а шест особа је преминуло.

Након Београда, по броју заражених следе Нови Сад, Крагујевац, Шабац, Пожаревац.

У ковид амбулантама домова здравља у Београду за 24 сата било је 2.569 прегледа. Повећава се број првих прегледа. 

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 61 корисника и 55 запослених. 

У Србији је дошло до наглог пораста броја заражених у овој и претходној недељи, каже директорка Института за јавно здравље "Батут" Верица Јовановић и додаје да се болнички капацитети пуне веома брзо. 

"Апелујемо на све грађане да се придржавају мера, да носе маску, одржавају дистанцу. Вирус се лако преноси са особе на особу, веома је подмукао, не показује да је присутан у организму", навела је Јовановићева.

Иако је епидемијска ситуација забрињавајућа, стручњаци кажу да потпуно затварање није опција.

Eпидемиолог Предраг Кон рекао је за Б92 да за сада опција полицијског часа није на дневном реду.